Szalonnás Spagetti Gombás Tejszínmártással és Friss Salátával
Ez a szalonnás spagetti gombás tejszínmártással, egy igazán ínycsiklandó étel, amely gyorsan elkészíthető, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését. A saláta frissessége remekül kiegészíti a gazdag és krémes tésztát.
Hozzávalók (4 személyre)
- 300 g spagetti
- 4 tojás
- 50 g sajt (reszelve)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 200 g húsos szalonna
- 40 g vaj
- 150 g gomba
- 200 ml tejszín
- Só és bors ízlés szerint
- Olívaolaj (kb. 1 evőkanál)
A salátához:
- 1 uborka
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 100 g saláta (pl. rukkola vagy fejes saláta)
- 50 ml olívaolaj
- 1 evőkanál szója szósz
- 1 teáskanál méz
- Chili paprika (ízlés szerint)
- Friss citromlé (1 evőkanál)
Elkészítési Mód
1. Tojások előkészítése
- A 4 tojást szétszedjük sárgájára és fehérjére.
- A tojássárgáját egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a reszelt sajtot (50 g).
- A tojásfehérjét félretesszük.
2. Spagetti főzése
- Forralj fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá sót, majd főzd meg a spagettit a csomagoláson található utasítások szerint (kb. 8-10 percig, amíg al dente lesz).
- Miután kész, szűrd le és tartsd melegen. Egy kevés olívaolajat locsolhatsz rá, hogy ne ragadjon össze.
3. Szalonna és gombás mártás elkészítése
- A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben, közepes lángon, a vajon pirítjuk.
- A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és a szalonnával együtt pirítjuk, amíg a szalonna ropogós nem lesz és a hagyma üvegesedik.
- Hozzáadjuk a felvágott gombát, és 2-3 percig tovább pirítjuk.
- Ezután hozzáöntjük a tejszínt, sóval és borssal fűszerezzük, majd hagyjuk, hogy a mártás egy kicsit besűrűsödjön (kb. 5-7 perc).
- A tojássárgájás-sajtos keveréket a mártásba keverjük, és alacsony hőfokon jól összekeverjük, hogy a tojás és a sajt simán beleolvadjon.
4. Spagetti és mártás összekeverése
- A kész spagettit hozzáadjuk a gombás-tejszínes keverékhez, alaposan összekeverjük, hogy minden tészta jól bevonódjon a mártással. Tálalás előtt reszeljük rá a sajtot és keverjük el.
5. Friss saláta készítése
- Az uborkát, paradicsomot és paprikát felkockázzuk.
- A salátát egy tálba tesszük, és hozzáadjuk az előkészített zöldségeket.
- Egy külön kis tálban keverjük össze az olívaolajat, szója szószt, mézet, chili paprikát és citromlevet.
- A salátát öntözzük meg az elkészített öntettel, majd alaposan keverjük össze.
Tálalás
A spagettit tálaljuk, és a friss, ropogós salátával kínáljuk. Ha szeretnéd, egy kis extra reszelt sajttal is megszórhatod a tésztát.
Miért válaszd ezt az ebédötletet?
Ez a szalonnás spagetti gombás-tejszínes mártással és friss salátával egy igazán finom, laktató étel, ami gyorsan elkészíthető, de mégis tele van gazdag ízekkel. A friss saláta kiválóan kiegészíti a krémes, ínycsiklandó tésztát, így ez az étel tökéletes választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához.
Sertésnyak Ananászos-Sajtos Kéreggel – Egy Ínycsiklandó Különlegesség
Ez az étel a különleges ízek és az egyszerű elkészítés tökéletes kombinációja. A szaftos sertésnyak, az édes ananász és a sajtos-majonézes krém egy olyan ételt alkotnak, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Ha új ebédötleteket keresel, amelyek feldobják a hétköznapokat, próbáld ki ezt az egyszerű, de nagyszerű fogást!
Hozzávalók (4-6 személyre)
- 1 kg sertésnyak
- 200 g burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- 1 hagyma
- 3 szeletelt ananászkonzerv
- 150 g sajt (reszelve)
- 3 evőkanál majonéz
- 1 tojás
- 1 evőkanál liszt
- 20 g vaj
- Növényi olaj
- Só és fekete bors ízlés szerint
Elkészítési Mód
1. Sertésnyak előkészítése
- A sertésnyakat szeletekre vágjuk, majd fólia alatt mindkét oldalról kiklopfoljuk, hogy puhább legyen.
- Sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük mindkét oldalt.
2. Burgonya és vaj előkészítése
- A burgonyát meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Egy kivajazott tepsiben úgy rendezzük el a burgonyát, hogy minden hússzelet alá jusson egy kis burgonyaréteg. Az egész tepsit nem kell telerakni burgonyával, csak annyit, hogy minden szelet hús alá kerüljön.
- Minden egyes burgonya részre tegyünk egy kis darab vajat.
3. Lisztezés és ananászos réteg
- Egy tálban egy evőkanál lisztet készítünk, és ebben a lisztben megforgatjuk a húsokat.
- A lisztezett húsokat rárakjuk a burgonyarétegre, majd a húsok tetejére ananászkarikákat helyezünk.
4. Sárgarépa és hagyma előkészítése
- A sárgarépát lereszeljük, majd egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk.
- A karikákra szeletelt hagymát is hozzáadjuk, és együtt pirítjuk a répával.
- Ha kész, a zöldségeket egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a 3 evőkanál majonézt, 1 egész tojást, és alaposan összekeverjük.
- A reszelt sajt felét hozzáadjuk a zöldséges-majonézes keverékhez, és jól összekeverjük.
5. Sajt és sütés
- A kész majonézes masszát egyenletesen elosztjuk a húsok és ananászok tetején.
- A maradék reszelt sajtot megszórjuk a tetejére.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 35-40 percig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul és a hús teljesen átsül.
Tálalási Tipp
Frissen aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva tálalhatjuk, és egy szelet ropogós kenyérrel még finomabbá tehetjük. Az édes ananász és a szaftos sertésnyak egyesülése minden falatban egy új ízélményt kínál.
Miért Válaszd Ezt az Ebédötletet?
Ez az étel egyszerre egyszerű, mégis különleges. A sertésnyak és az ananász kombinációja egy új ízvilágot hoz a tányérra, miközben a sajtos-majonézes krém tökéletesen illik hozzá. A legjobb ebédötletek közé tartozik, ami egyszerre laktató és ínycsiklandó. Próbáld ki, és garantáltan mindenki el lesz ragadtatva! 😊
Húsgombócos Tésztafészkek: Egy Aromás és Gyors Ebédötlet
Ez a recept tökéletes választás, ha ízletes és egyszerű ebédötleteket keresel! A darált hússal töltött tésztafészkek aromás fűszerezéssel és szaftos mártással készülnek, miközben az elkészítésük minimális időt vesz igénybe. Kiváló megoldás lehet családi ebédhez vagy egy rohanós hétköznapon is!
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 kis hagyma (vagy fél közepes méretű hagyma)
- 300 g darált hús (sertés- és marhahús keveréke ajánlott)
- 1 tojás
- Fűszerek:
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál szárított fokhagyma
- 0,5 teáskanál füstölt paprika
- só és bors ízlés szerint
- 6 tagliatelle tésztafészek
- 1 evőkanál paradicsompüré (helyettesíthető paradicsomszósszal vagy ketchuppal)
- 3-4 evőkanál tejföl
- 450 ml meleg húsleves (vagy meleg víz)
- 100 g sajt
- Apróra vágott zöldhagyma a tálaláshoz
Elkészítési Mód
1. A húsgombócok elkészítése
- Vágd finomra a hagymát. Egy nagyobb tálban keverd össze a darált húst, a hagymát, a tojást, és az összes száraz fűszert: oregánó, szárított fokhagyma, füstölt paprika, só, és bors.
- Gyúrj belőle kis méretű húsgombócokat, amelyek mérete pont illeszkedik majd a tésztafészkek közepébe.
2. A tésztafészkek előkészítése
- Helyezd a tésztafészkeket egy nagyobb, hideg serpenyőbe vagy lábasba. Tedd a húsgombócokat a tésztafészkek közepébe.
3. A mártás elkészítése
- Egy kisebb tálban keverd össze a paradicsompürét, a tejfölt, és a meleg húslevest. Adj hozzá egy csipet sót, és keverd simára. Öntsd a keveréket a tésztafészkekre úgy, hogy azok 1/3-át ellepje.
4. Főzés
- Fedd le az edényt, és közepes vagy alacsony lángon párold a tésztát és a húsgombócokat 20 percig.
5. A sajt hozzáadása
- Szórd meg a tésztafészkeket a reszelt sajttal, majd párold további 5 percig alacsony lángon, fedő alatt, hogy a sajt ráolvadjon és krémes legyen.
6. Tálalás
- Tálald a kész ételt apróra vágott zöldhagymával megszórva. Az eredmény egy laktató, szaftos, és ízekben gazdag étel!
Miért Válaszd Ezt az Ebédötletet?
Ez a recept egyszerre gyors és látványos, így ideális választás lehet, ha valami különlegeset szeretnél készíteni minimális időráfordítással. Az aromás fűszerezés és a gazdag mártás miatt garantáltan az egész család kedvence lesz. Kínálhatod friss salátával, vagy akár egy szelet friss kenyérrel is.
Próbáld ki ezt a receptet, és írd meg, hogy neked hogy sikerült! Az ebédötletek közül ez biztosan bekerül a gyakran elkészített fogásaid közé. Jó étvágyat! 😊
Krémes csirkemell burgonyával és sajttal
Egy igazán különleges, de mégis egyszerűen elkészíthető fogásra vágysz? Ez a krémes csirkemell burgonyával és sajttal remek választás! Az étel nemcsak ízletes, hanem könnyen variálható is: egy-egy fűszer hozzáadásával teljesen új ízvilágot teremthetsz. Próbáld ki ezt az ebédötletet, ami biztosan elnyeri az egész család tetszését!
Hozzávalók (4 adag):
- 1 fej hagyma
- 3 db burgonya
- 3 db csirkemellfilé (kb. 600 g)
- Só, bors ízlés szerint
- 2 db tojás
- 1 csésze (250 ml) 20%-os tejszín
- 1 teáskanál curry
- Oregánó ízlés szerint
- Paprika keverék ízlés szerint
- 1 db paradicsom
- 100 g reszelt sajt
- Petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
1. Burgonya és hagyma előkészítése:
- Vágd a hagymát vékony szeletekre, és egyenletesen oszd el egy sütőtál alján.
- Hámozd meg a burgonyát, majd vágd vékony karikákra, és helyezd a hagyma tetejére. Sózd meg enyhén, és locsold meg egy kevés olajjal.
2. Csirkemell ízesítése:
- A csirkemellfiléket alaposan tisztítsd meg, vágd egyenletes kockákra majd mindkét oldalukat sózd és borsozd. Hintsd meg paprikakeverékkel, hogy szép színt és gazdag ízt kapjanak. Tedd a befűszerezett csirkemelleket a burgonyaágy tetejére.
3. Krémes öntet elkészítése:
- Egy tálban keverd össze a tojásokat, a tejszínt, a curryport, oregánót és egy kevés paprikakeveréket. Ízesítsd sóval ízlés szerint. Alaposan keverd össze az egészet, majd öntsd a sütőtálban lévő hozzávalókra.
4. Sütés – első fázis:
- Fedd le a sütőtálat alufóliával, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 40 percig.
5. Paradicsom és sajt hozzáadása:
- A sütési idő lejárta után szeleteld fel a paradicsomot, és helyezd a csirkemellek tetejére. Szórd meg reszelt sajttal, majd süsd további 10 percig fedetlenül, hogy a sajt aranybarnára piruljon.
6. Tálalás:
- A kész ételt megszórhatod aprított petrezselyemmel, ha szeretnéd. Friss salátával vagy párolt zöldségekkel is kiválóan tálalható.
Ez a krémes csirkemelles recept tökéletes választás egy hétvégi családi ebédhez vagy akár vendégváró fogásként is. Ha tetszett a recept, próbáld ki más fűszerekkel is, és ne felejtsd el megosztani velünk a tapasztalataidat! Keresd az „ebédötletek” kategóriánkat további inspirációért.
Jó étvágyat kívánunk! 😊
Spagettis darált hús zöldségekkel
A spagettis darált hús zöldségekkel nemcsak finom, hanem látványos és különleges ebédötlet is. Ez a recept ideális választás, ha valami újat szeretnél kipróbálni, amely a család minden tagjának elnyeri a tetszését. A különleges elkészítési mód nemcsak szórakoztató, hanem ízletes eredményt is garantál!
Hozzávalók
-
400 g darált hús
-
Só
-
Bors keverék
-
120 g spagetti (40 g adagonként)
-
Növényi olaj
-
1 hagyma
-
1 kaliforniai paprika
-
1 paradicsom
-
2 evőkanál paradicsompüré
-
2 evőkanál tejföl
-
300 ml víz
-
Aprított zöldhagyma (tálaláshoz)
Elkészítés
-
Darált hús előkészítése és formázása
-
Egy tálban keverd össze a darált húst sóval és bors keverékkel.
-
Vegyél a húsból egyharmad adagot a kezedbe, és helyezz bele 40 g spagettit. Formázd meg úgy, hogy a spagetti a hús közepéből "kilógjon" mindkét oldalra, majd ismételd meg a folyamatot a többi hússal.
-
Húsos tészta sütése
-
Melegíts fel egy serpenyőben növényi olajat.
-
Süsd a húsos spagettiket minden oldalukon aranybarnára, majd vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.
-
Zöldségek pirítása
-
Ugyanabban a serpenyőben, ahol a hús sült, pirítsd meg az apróra vágott hagymát kb. 1 percig.
-
Add hozzá a csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a kockára vágott paradicsomot, majd süsd további 1-1 percig.
-
Szósz elkészítése
-
Főzés lassú tűzön
-
Tedd vissza a húsos spagettiket a serpenyőbe a zöldségekre.
-
Öntsd rá a paradicsomos-tejfölös szószt.
-
Fedő alatt lassú tűzön főzd kb. 15-20 percig, amíg a hús és a tészta teljesen megpuhul.
-
Tálalás
Ez a darált húsos spagetti nemcsak a kinézetével hódít, hanem az ízével is. Tökéletes választás, ha egy különleges, de egyszerű ebédötletet keresel. Ne felejtsd el megosztani ezt a receptet barátaiddal, és próbálj ki további ötleteket a blogon! Jó étvágyat kívánunk!
Paradicsomos-darált húsos tészta zöldségekkel
Ha gyors és finom ebédötletet keresel, ez a recept tökéletes választás! Könnyen elkészíthető, tápláló, és a család minden tagja szeretni fogja.
Hozzávalók
- 450 g darált marhahús
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 szál zeller
- 200 ml paradicsomkonzerv
- 250 g tészta
- Friss petrezselyem
- Fűszerek: só, fekete bors, olasz fűszernövények
- Olívaolaj
Elkészítési mód
-
Zöldségek előkészítése:
- Finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. A sárgarépát és a paprikát kockákra aprítjuk, a zellert vékony szeletekre vágjuk.
-
Alap elkészítése:
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a hagymát körülbelül 1 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 30 másodpercig sütjük, amíg illatos nem lesz.
-
Zöldségek párolása:
- A sárgarépát hozzáadjuk, és 2 percig pirítjuk. Utána a paprikát és a zellert is hozzákeverjük, majd további 2-2 percig sütjük.
-
Hús és fűszerek:
- Belekeverjük a darált marhahúst, és körülbelül 4 percig pirítjuk, amíg a hús meg nem barnul. Ízesítjük sóval, borssal és olasz fűszernövényekkel.
-
Szósz elkészítése:
- Felöntjük a paradicsomkonzervvel, majd lefedjük, és közepes lángon 10-15 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
-
Tészta főzése:
- Eközben a tésztát sós vízben al dente állagúra főzzük. Leszűrjük, de a főzővízből egy keveset félreteszünk, hogy szükség esetén lazíthassuk a szószt.
-
Tálalás:
- A tésztát összeforgatjuk a szósszal, friss petrezselyemmel megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Ha szeretnéd, reszelj egy kis parmezánt a tetejére az extra ízért. A recept variálható más zöldségekkel vagy akár másféle darált hússal is.
Jó étvágyat kívánunk! Ha tetszett ez az ebédötlet, próbáld ki más receptjeinket is, és ne felejts el feliratkozni, hogy mindig új inspirációt találj! 😊
Töltött csirkemell filé, kukoricával és sárgarépával egy egyszerű, mégis elegáns étel
Ha egy igazán ínycsiklandó és különleges ételt keresel, próbáld ki ezt a töltött csirke filét! A szaftos csirkemell filé ropogós szalonnával körülvéve, míg a töltelék friss spenót, gazdag gomba és krémes mozzarella keverékéből készült. Ez az étel tökéletes választás egy gyors, de elegáns vacsorához, legyen szó hétköznapról vagy ünnepi alkalomról.
Hozzávalók:
- 2 csirke filé
- 6 szelet bacon
- 200 g gomba
- 1 hagyma
- 100 g friss spenót
- 150 g mozzarella
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Körethez:
- 2 nagy sárgarépa
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 200 g kukorica (friss vagy konzerv)
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál vaj
- 1 tk paprika
Elkészítés:
- A csirkemell filéket vágjuk 4 szeletre, majd takarjuk le fóliával, és klopfoljuk ki őket. Ezzel biztosítjuk, hogy a hús egyenletesen sül majd.
- Sózzuk, borsozzuk a csirkeszeleteket ízlés szerint.
- Egy serpenyőben, olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk aranybarnára.
- A gombához keverjük a spenótot, és pár perc alatt pároljuk össze.
- Miután a töltelék kihűlt, osszuk el egyenletesen a 4 csirkeszeletre, és szórjuk meg reszelt mozzarellával.
- A fólia segítségével szorosan tekerjük fel a csirkét, majd a bacon szeletekbe csomagoljuk.
- A körethez a sárgarépát vágjuk fel vékony szeletekre. Egy tálban keverjük össze a mézzel, kakukkfűvel és paprikával, majd öntsük bele a sütőtálba, amiben a hús is lesz. A karikákra vágott kukoricát kenjük be vajjal, majd forgassuk bele só és pirospaprika keverékébe. Ezután rakjuk őket a tepsibe a sárgarépával együtt.
- Süssük az ételt 220°C-on, 40 percig, amíg a bacon ropogósra sül, és a hús átsül.
Záró gondolatok:
Ez a töltött csirke filé egy könnyen elkészíthető, de mégis elegáns étel, amit akár hétköznap is megfőzhetsz. A ropogós bacon, a gazdag töltelék és a finom köret minden étkezést különlegessé varázsol. A recept gyorsan elkészíthető, és garantáltan elnyeri a család és a vendégek tetszését! Ne felejtsd el megosztani tapasztalataidat kommentben! Jó étvágyat kívánok!
Sertéskaraj szárított gyümölcsökkel és zöldbabos gombás körettel
Ez a recept egy igazán különleges, ünnepi fogást varázsol az asztalra. A sertéshús ízletes gyümölcsös töltelékkel kombinálva nemcsak egyedivé, hanem harmonikusan gazdaggá teszi az ételt. Az aszalt szilva, füge és sárgabarack édessége tökéletesen kiemeli a szaftos sertéshús karakterét, miközben a fűszeres máz és az omlós hús ízletes harmóniát alkot. A gombás-zöldbabos köret frissességet és textúrát ad az ételnek, a balzsamecet lágy savasságával pedig egyensúlyt teremt a fogásban. Ideális választás különleges alkalmakra vagy ha valami egyedit szeretnénk készíteni a szeretteinknek.
Hozzávalók
Hús:
- 1,5 kg sertéskaraj
- 100-150 g aszalt szilva
- 100-150 g füge
- 100-150 g szárított sárgabarack
- Só, fekete bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1/3 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál olasz fűszernövények
- 1 teáskanál paprika
- 2 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1/2 citrom leve
Köret: Zöldbab gombával
- 30 g vaj
- Kevés olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g csiperkegomba
- Só, fekete bors
- 400 g fagyasztott zöldbab
- 2 evőkanál balzsamecetes szósz
Elkészítés
1. A hús előkészítése
- Készítsünk hosszanti bemetszéseket a sertéskarajon, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen.
- Az aszalt szilvát, fügét és sárgabarackot forró vízben áztassuk 10 percig, majd csöpögtessük le.
- Sózzuk és borsozzuk a húst, majd a bemetszésekbe rétegezzük a gyümölcsöket: középre a fügét, mellé a szilvát, a szélekre pedig a barackot.
- A húst szorosan kötözzük meg konyhai madzaggal, hogy a töltelék a helyén maradjon.
2. A máz elkészítése
- Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot, az olasz fűszereket, a paprikát, a préselt fokhagymát és a citromlevet.
- Ezzel a mázzal kenjük be alaposan a húst minden oldalról.
3. Sütés
- A húst helyezzük egy tepsibe, amit előzetesen kikentünk kevés olívaolajjal.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 óra 20 percig, szükség esetén fóliával letakarva az első 40 percben, hogy ne égjen meg a külseje.
4. A köret elkészítése
- Vaj és olívaolaj keverékén pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és további 2-3 percig pirítjuk.
- A felszeletelt gombát hozzáadva aranybarnára sütjük. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Ezután keverjük bele a zöldbabot, és főzzük 3 percig, hogy átmelegedjen.
- Adjuk hozzá a balzsamecetes szószt, és további 3 percig pirítsuk, amíg minden íz összeérik.
5. Tálalás
- Vegyük ki a húst a sütőből, és pihentessük 10 percig, mielőtt felszeletelnénk.
- A húst a gombás-zöldbabos körettel együtt tálaljuk.
Ez a recept gyümölcsös töltelékével és gazdag köretével elegáns és különleges fogás. Az ízek harmonikusan egészítik ki egymást, tökéletes ünnepi asztalra! 😊
Sertéscsülök párolt káposztával
Az omlós sertéscsülök és a fűszeres párolt káposzta együttese egy igazán laktató, klasszikus fogás, amely kiváló választás egy hétvégi ebédre vagy ünnepi alkalomra. Az alábbi receptben a csülök szaftos, omlós, a párolt káposzta pedig pikáns ízvilágával remek párosítás Az elkészítése egyszerű, bár időigényes, de a végeredmény minden percet megér!
Hozzávalók a sertéscsülökhöz:
- 2 sertéscsülök
- Só és fekete bors ízlés szerint
- 4 szál rozmaring
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál paprika
- 1 teáskanál koriander
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma (összetörve)
- 2 csipet kakukkfű
- 500 ml világos sör
Hozzávalók a párolt káposztához:
- 2 hagyma (karikákra vágva)
- Olívaolaj a pirításhoz
- 1 sárgarépa (vékony csíkokra vágva)
- 100 g bacon (darabokra vágva)
- 500 g káposzta (finomra vágva)
- Só és fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál liszt
- 200 ml víz
- 2 babérlevél
Elkészítés
1. A sertéscsülök előkészítése
- A sertéscsülkök bőrét keresztirányban bevagdossuk.
- Bedörzsöljük sóval és fekete borssal mindkét oldalukat.
- A vágásokba rozmaringágakat helyezünk, majd az egészet fóliával lefedve 3 órára hűtőbe tesszük pácolódni.
2. Fűszeres máz elkészítése
- Egy tálban keverjük össze a mustárt, mézet, paprikát, koriandert és olívaolajat.
3. Csülök pirítása és sütés előkészítése
- Vegyük ki a pácolt csülköt, és serpenyőben minden oldalát aranybarnára sütjük.
- Az ugyanebben a serpenyőben visszamaradt zsiradékon enyhén pirítsuk meg a karikára vágott hagymát és a fokhagymagerezdeket.
- Tegyük a megpirított hagymát és fokhagymát a csülkök mellé egy tepsibe.
- Kenjük be a csülköket a mázzal, ügyelve arra, hogy a vágásokba is jusson.
- Szórjunk rá kakukkfüvet, helyezzünk mellé rozmaringágakat, majd öntsük rá a sört.
- Fedjük le a tepsit alufóliával, és süssük 180 °C-on 1 óra 20 percig.
- Ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 30 percig 200 °C-on, hogy ropogós legyen.
4. Párolt káposzta elkészítése
- A hagymát olívaolajon 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, enyhén megsózzuk, és további 3-4 percig pirítjuk.
- Belekeverjük a bacont, majd néhány perc után hozzáadjuk a finomra vágott káposztát. Lefedve 5 percig pároljuk.
- Közben egy kis tálban keverjük össze a paradicsompürét, lisztet és vizet csomómentesre, majd öntsük a káposztára.
- Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, borssal, és alacsony hőfokon pároljuk további 20 percig.
Tálalás
Az omlós csülköt a fűszeres párolt káposztával tálaljuk. Az étel ízei tökéletes összhangban vannak, és garantáltan mindenkit elkápráztatnak.
Ez a recept garantáltan remek választás minden alkalomra, és inspiráló ebédötlet lehet azok számára, akik szeretnének valami különlegeset készíteni! 😊