Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Töltött Sertéskaraj

2025. február 18. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

 

Töltött Sertéskaraj

 

Ha egy igazán különleges, gazdag ízvilágú ételt szeretnél készíteni, akkor ez a töltött sertéskaraj recept tökéletes választás! A lédús hús és az ínycsiklandó, gyümölcsös-magos töltelék fantasztikus harmóniát alkot, miközben egy finom szósz teszi teljessé az élményt. Bár az elkészítés több lépésből áll, ne aggódj, mert minden részletet lépésről lépésre megmutatok. Készülj fel egy igazán ízletes fogásra, amely garantáltan lenyűgözi a családot és a vendégeket is!


toltott_serteskaraj.jpg

Hozzávalók:

 

A sertéskarajhoz és a töltelékhez:

  • 1 db sertéskaraj (kb. 1300 g)
  • 450 g darált hús (pl. csirkecomb vagy sertéshús)
  • 2 szelet kenyér
  • 3 evőkanál tej (45 ml)
  • 1 tojás
  • 100 g karamellizált vagy pirított hagyma
  • 1 teáskanál só
  • Bors ízlés szerint
  • 4 db datolya
  • 4 db aszalt sárgabarack
  • 4 db aszalt szilva
  • 25 g mag nélküli mazsola
  • 50 g kesudió
  • 10 g fenyőmag
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál méz

A szószhoz:

  • 3 közepes hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 8 héj nélküli mandula
  • 200 ml húsleves (kb. 4/5 csésze)
  • 125 ml fehérbor vagy további húsleves (kb. 1/2 csésze)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj (30 ml)
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A töltelék elkészítése

  1. Áztasd be a kenyérszeleteket a tejbe egy kis tálban.
  2. Egy másik edénybe tedd bele a darált húst, majd add hozzá az áztatott kenyeret, a tojást, a sót és a borsot.
  3. Add hozzá a karamellizált vagy pirított hagymát.
  4. Keverd bele az apróra vágott kesudiót, a fenyőmagot, a mazsolát, az apróra vágott datolyát, aszalt szilvát és sárgabarackot.
  5. Az egészet alaposan dolgozd össze, hogy egységes masszát kapj.

2. A sertéskaraj előkészítése és megtöltése

  1. A karajt hosszában vágd fel úgy, hogy "könyvszerűen" ki lehessen nyitni. (Ha nem vagy biztos a technikában, kérheted a hentest, hogy készítse elő neked.)
  2. Sózd és borsozd meg a húst.
  3. Kend meg egy keverékkel, amelyet 2 teáskanál dijoni mustárból és 1 evőkanál mézből készítettél.
  4. Oszlasd el rajta egyenletesen a tölteléket, ügyelve arra, hogy a széleken hagyj egy kis helyet, hogy könnyen be lehessen zárni.
  5. Óvatosan tekerd fel a karajt, majd kösd össze konyhai madzaggal, hogy sütés közben egyben maradjon. (Alternatív megoldásként húshálót is használhatsz.)

3. A szósz és a karaj elősütése

  1. Egy nagy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat közepes-magas hőfokon.
  2. Add hozzá a mandulát, és pirítsd meg enyhén aranybarnára, majd vedd ki és tedd félre.
  3. A forró serpenyőben minden oldalát süsd meg a sertéskarajnak, hogy kérget kapjon. Ez segít megtartani a szaftosságát és plusz ízt ad az ételnek.
  4. Amint minden oldala megpirult, vedd ki a serpenyőből.

4. A szósz elkészítése és a főzés

  1. Ugyanabban a serpenyőben, közepes lángon, pirítsd meg a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát.
  2. Amikor a hagyma karamellizálódik, add hozzá a pirított mandulát.
  3. Öntsd bele a fehérbort, és hagyd elpárologni az alkoholt (kb. 2-3 perc).
  4. Helyezd vissza a karajt az edénybe, majd öntsd hozzá a húslevest.
  5. Ha gyorsfőzőben készíted, zárd le a fedőt, és főzd 20 percig, amint a gőz kijön a szelepből.
  6. Hagyományos lábasban készítve, alacsony lángon párold kb. 1-1,5 órán keresztül, időnként megkeverve, és ha szükséges, pótold a folyadékot húslevessel vagy vízzel.

5. A szósz befejezése és a tálalás

  1. Amikor a hús megpuhult, vedd ki az edényből.
  2. A szószt turmixold le botmixerrel, hogy sima állagot kapj. Ha sűrűbb szószt szeretnél, közepes lángon főzd tovább néhány percig, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget.
  3. Távolítsd el a madzagot vagy hálót a karajról, majd szeleteld fel.
  4. A szeleteket helyezd tányérra, és locsold meg a szósszal. Tálalhatod burgonyával vagy más körettel.

 

És íme, elkészült a fantasztikus töltött sertéskaraj, amely minden falatjával lenyűgöz! A szaftos hús, a gazdag töltelék és az ízletes szósz együtt tökéletes ételt alkotnak, amely bármilyen különleges alkalomra vagy egy egyszerű vasárnapi ebédhez is ideális. Ha kipróbáltad, oszd meg velem a véleményedet, és ne felejts el kísérletezni más variációkkal is! Jó étvágyat és sok sikert a főzéshez! 😊🍽️

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért

Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4918799182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása