"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Mandulás-paradicsomos húsgombócok – Spanyol ízek egy tányéron
Ma egy ínycsiklandó húsgombócos receptet hoztam nektek, amelyet egy gazdag, paradicsomos-mandulás mártás tesz még különlegesebbé. Egyszerűen elkészíthető, mégis fantasztikus ízélményt nyújt. Tökéletes választás egy családi ebédhez vagy vacsorához!
Hozzávalók:
-
500 g darált csirkehús (comb)
-
1 tojás
-
60 g zsemlemorzsa vagy őrölt kenyér
-
Só ízlés szerint
-
½ teáskanál fokhagymapor
-
¼ teáskanál őrölt bors
-
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
-
2 evőkanál tej (elhagyható)
Mártáshoz:
-
12 szem mandula
-
100 g sült paradicsomszósz
-
2 szelet kenyér
-
2 evőkanál extra szűz olívaolaj (30 ml)
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 hagyma
-
1 teáskanál chorizo paprika
-
½ teáskanál kurkuma
-
½ teáskanál curry (elhagyható)
-
Só és bors ízlés szerint
-
300 ml húsleves a húsgombóc főzéséhez
Elkészítés:
-
Egy tálba tesszük a darált csirkehúst, a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot, a fokhagymaport, az apróra vágott petrezselymet és a tejet. Alaposan összedolgozzuk, majd 5 percig pihentetjük.
-
Nedves kézzel kb. 35 g-os gombócokat formázunk, majd egy tányérra helyezzük. Összesen kb. 22 darab lesz belőle.
-
Egy liter vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd a húsgombócokat 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, és a főzőlevet megtartjuk.
Mártás elkészítése:
-
Egy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, majd megpirítjuk benne a kenyérszeleteket és a mandulát. Amikor aranybarnák, kivesszük.
-
Hozzáadunk még egy evőkanál olívaolajat, majd megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
-
Beletesszük a sült paradicsomszószt, a chorizo paprikát, a kurkumát, a curry-t, majd sóval és borssal ízesítjük.
-
Felöntjük kb. 300 ml húslevessel, majd pár percig főzzük.
-
A mártást turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a pirított kenyeret és mandulát, majd simára turmixoljuk.
-
A mártást visszaöntjük a serpenyőbe, összekeverjük a húsgombócokkal, majd addig melegítjük, amíg át nem forrósodik.
Tálalás:
Az elkészített mennyiség kb. 2-3 adagot tesz ki. Kísérőként rizzsel, burgonyával vagy friss kenyérrel tálalhatjuk.
És már el is készült a mennyei húsgombócok mandulás-paradicsomos mártásban! Látod, milyen egyszerű volt? A végeredmény pedig egy fantasztikusan ízletes, szaftos étel, amit biztosan imádni fog mindenki az asztalnál.
Jó étvágyat!
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!
Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊