"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csirke- és zöldséges rizs – Finom és tápláló egytálétel
Az egyik legkedveltebb étel Spanyolországban és Latin-Amerikában a rizs csirkével és zöldségekkel. Ez a recept nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen a csirke és a friss zöldségek kombinációja gazdag tápanyagokban. Emellett könnyen elkészíthető és egy tál ételben mindent megtalálunk, amire szükségünk van. Az olívaolaj, a fűszerek és a friss zöldségek hozzáadásával igazán különleges ízvilágot érhetünk el. Ha szeretnél egy ételt, ami egyaránt egészséges és laktató, akkor próbáld ki ezt a csirke- és zöldséges rizst!
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 400 g csirke (comb)
- 160 g rizs
- 700 ml csirke- vagy zöldségleves
- 1 kisebb hagyma, 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab póréhagyma vagy póréhagyma
- 1 darab pirospaprika és egy másik zöldpaprika
- 1 piros paradicsom, 1 cukkini, 6 zöldbab
- 6 gomba, 1 sárgarépa, borsó
- 1 babérlevél
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (45 ml)
- 100 ml fehérbor vagy húsleves
- ½ teáskanál édes paprika
- ¼ teáskanál curry (elhagyható)
- ¼ teáskanál kurkuma (elhagyható)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
A csirke előkészítése: Először egy nagyobb serpenyőben melegítsünk 3 evőkanál extra szűz olívaolajat közepes lángon. Amikor az olaj felmelegedett, adjuk hozzá a 400 g csirkét (a combot vagy más részt, ízlés szerint), és süssük meg mindkét oldalát, amíg szép aranybarna színt kap. Sózzuk és borsozzuk, majd vegyük ki a csirkét a serpenyőből, és tegyük félre.
-
A zöldségek előkészítése: Ugyanabban a serpenyőben adjunk hozzá egy kisebb hagymát, egy gerezd fokhagymát, és egy póréhagymát. Pirítsuk őket pár percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek. Ezután jöhet a pirospaprika és a zöldpaprika, amit szintén pirítsunk egy pár percig.
-
A többi zöldség hozzáadása: Ezután adjuk hozzá a felkockázott piros paradicsomot, a cukkinit, a zöldbabot, a sárgarépát és a gombát. Keverjük össze az összes zöldséget, és pirítsuk őket 10 percig, amíg enyhén megpirulnak.
-
Fűszerek és folyadék hozzáadása: Adjuk hozzá a babérlevelet, és fűszerezzük a csirke- és zöldségeket ½ teáskanál édes paprikával, ¼ teáskanál curry-vel (ha szeretnénk), és ¼ teáskanál kurkumával. Ízesítsük sóval és borssal. Ezt követően öntsük hozzá a 100 ml fehérbort, és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon.
-
Rizs és csirke hozzáadása: Most jöhet a csirke, amit visszatesszünk a serpenyőbe, és hozzáadjuk a 160 g rizst is. Keverjük össze alaposan, majd öntsük rá a 700 ml forró húsleveset (vagy zöldségalaplevet). Keverjük jól el, és hagyjuk, hogy a leves felforrjon.
-
Főzés: Miután a leves forrni kezd, vegyük le a hőt közepes lángra, fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk főzni a rizst a csomagoláson szereplő időtartamnak megfelelően, körülbelül 18 percig. Ha a rizs közel van a készhez, adjuk hozzá a borsót, hogy színt és frissességet adjon az ételnek.
-
Tálalás: Amikor a rizs teljesen megpuhult és a húsleves is felszívódott, ellenőrizzük, hogy jól fűszerezett-e, és ha szükséges, korrigáljuk az ízeket. A kész ételt tálaljuk, és az ínycsiklandó csirke- és zöldséges rizs máris kész!
Ez a csirke- és zöldséges rizs tökéletes egytálétel, amely gazdag ízekben, színekben és tápanyagokban. A zöldségek és a csirke kombinációja ízletes és tápláló, ráadásul könnyen elkészíthető. Egy finom ebéd vagy vacsora lehet belőle, ami biztosan mindenki tetszését elnyeri! Ha szeretnél még több ilyen egyszerű és ínycsiklandó receptet, ne felejts el követni minket, és oszd meg a családoddal, barátaiddal.
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!
Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊