"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csirke Cannelloni
Ha egy igazán ízletes és laktató olasz ételt szeretnél készíteni, akkor ez a csirke cannelloni recept tökéletes választás lesz. A házi készítésű besamel és a szaftos csirketöltelék gondoskodik arról, hogy minden falat ízletes és krémes legyen. Bár a folyamat több lépésből áll, minden egyes mozzanat megéri a végeredményért: egy gazdag, sajttal borított, sütőben sült finomságért, amely garantáltan a család és barátok kedvence lesz. Kövesd a receptet lépésről lépésre, és készítsd el ezt a klasszikus fogást otthon is!
Hozzávalók (25 adaghoz)
Töltelékhez:
- 1 kg csirkecomb (vagy más csirkehús)
- 1 közepes hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj (30 ml)
- 125 ml fehérbor vagy csirkehúsleves (1/2 csésze)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál sertéspástétom (elhagyható)
Besamel szószhoz:
- 500 ml tej (2 csésze)
- 2 evőkanál búzaliszt
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál só
- Bors ízlés szerint
- Szerecsendió ízlés szerint
Egyéb hozzávalók:
- 25 db cannelloni tészta
- 100 g reszelt sajt
Elkészítés
1. A csirke előkészítése
- Egy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olívaolajat.
- Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pár percig pirítjuk, amíg kissé aranybarnára sülnek.
- A csirkedarabokat a serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
- Ízesítjük sóval, borssal, oregánóval és kakukkfűvel.
- Felöntjük a fehérborral (vagy húslevessel), majd közepes lángon főzzük, amíg az alkohol elpárolog és a csirke teljesen megpuhul.
- Ha kész, kivesszük a csirkét a serpenyőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd kézzel vagy aprítógéppel apróra vágjuk.
- Ha krémesebb állagot szeretnénk, hozzákeverhetünk 2 evőkanál sertéspástétomot vagy besamelt.
2. Besamel szósz elkészítése
- Egy közepes lángon melegített lábasba tesszük a vajat, és megolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig pirítjuk.
- Apránként hozzáöntjük a forró tejet, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós.
- Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval.
- Addig főzzük és keverjük, amíg a szósz besűrűsödik, majd levesszük a tűzről.
3. Cannelloni tésztalapok főzése
- Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd megsózzuk.
- A tésztalapokat egyenként beletesszük a vízbe, és a csomagoláson feltüntetett idő szerint főzzük (kb. 12-15 perc).
- Amint megfőttek, hideg vízzel leöblítjük őket, majd egy tiszta konyharuhára helyezzük száradni.
4. A cannelloni összeállítása
- Minden egyes tésztalapra teszünk egy csík tölteléket.
- Szorosan feltekerjük őket, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- Egy sütőtál alját vékony réteg besamellel megkenjük, majd ráhelyezzük a megtöltött cannellonikat.
- A tetejükre is besamel szószt öntünk, majd megszórjuk reszelt sajttal.
5. Sütés
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (400°F).
- A tálat a sütőbe tesszük, és kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
6. Tálalás
- A kész cannellonikat frissen, forrón tálaljuk.
- Kínálhatjuk friss salátával vagy fokhagymás pirítóssal.
Tipp
- Ha szeretnénk, a cannellonit előző nap elkészíthetjük, és sütés előtt hűtőben tárolhatjuk.
- A sertéspástétom elhagyható, de extra ízt ad a tölteléknek.
- A besamelbe egy kevés parmezánt is keverhetünk a gazdagabb ízért.
A csirke cannelloni elkészítése talán kicsit időigényes, de az első falat után minden perc, amit a konyhában töltöttél, kifizetődik. A krémes besamel, a fűszeres csirketöltelék és a ráolvadt sajt tökéletes harmóniát alkot, amit nehéz lesz abbahagyni! Tálald friss salátával vagy egy pohár fehérborral, és élvezd ezt a házias, olaszos különlegességet. Remélem, hogy ez a recept elnyeri a tetszésed, és ha elkészítetted, oszd meg velem a tapasztalataid!
Jó étvágyat! 😊🍽️
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!
Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊