"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Sajtos Burgonyás Húsrakottas – Tökéletes ebédötlet a hét bármely napjára
Ha egy laktató és ínycsiklandó ebédötletet keresel, a sajtos burgonyás húsrakottas remek választás! Ez az étel tökéletes egy hétköznapi ebédre vagy akár egy családi vacsorára is. A fűszeres darált hús, a krémes besamelmártás és az aranybarnára sült sajt tökéletes harmóniát alkot, amit mindenki imádni fog!
Hozzávalók (4-6 adag)
A burgonyához:
-
1 kg burgonya, kis darabokra vágva
-
1 teáskanál só
-
½ teáskanál kurkuma
-
½ teáskanál fekete bors
-
4 evőkanál olaj
A darált húshoz:
-
2-3 evőkanál olaj
-
2 hagyma, aprítva
-
500 g darált hús (marha vagy bárány)
-
1 teáskanál paradicsompüré
-
½ teáskanál só
-
½ teáskanál fekete bors
-
2 teáskanál szárított zöldfűszer-keverék
-
400 ml marhaalaplé (kb. 1 csésze)
A besamelmártáshoz:
-
2 evőkanál vaj
-
2 evőkanál liszt
-
800 ml tej (kb. 2 csésze)
-
½ teáskanál só
-
½ teáskanál szerecsendió
-
½ teáskanál fekete bors
A tetejére:
-
1 csésze reszelt sajt
Elkészítés
1. A burgonya elkészítése
Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 180°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze a burgonyadarabokat a sóval, kurkumával, fekete borssal és az olajjal, hogy egyenletesen bevonja őket. Süsd a légsütőben kb. 15 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
2. A darált hús megfőzése
Amíg a burgonya sül, hevíts 2-3 evőkanál olajat egy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az aprított hagymát, és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a darált húst, és süsd kb. 5 percig, miközben folyamatosan kevergeted, hogy egyenletesen átsüljön. Keverd hozzá a paradicsompürét, sót, borsot és a szárított zöldfűszereket. Öntsd fel a marhaalaplével, majd főzd további 10 percig, amíg kissé besűrűsödik.
3. A besamelmártás elkészítése
Egy külön lábasban olvaszd meg a vajat közepes lángon. Add hozzá a lisztet, és pirítsd 1-2 percig, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen le. Lassan öntsd hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes legyen. Fűszerezd sóval, szerecsendióval és fekete borssal. Főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik, és krémes állagot kap.
4. Összeállítás és sütés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy hőálló tál aljára terítsd el a megfőtt darált húst. Rétegezd rá az aranybarnára sült burgonyát. Öntsd rá egyenletesen a besamelmártást, majd szórd meg a tetejét reszelt sajttal. Süsd 15 percig, amíg a sajt aranybarnára sül és ropogós lesz.
Tippek és trükkök
-
A besamelmártás állaga: Ha túl hígnak érzed, főzd még pár percig, hogy sűrűbb legyen.
-
Sajtvariációk: Használhatsz cheddar, mozzarella vagy parmezán sajtot az intenzívebb ízért.
-
Fűszerezés: Ha szereted a karakteresebb ízeket, adj hozzá friss petrezselymet vagy kakukkfüvet.
-
Tálalási ötlet: Friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel tálalva még finomabb!
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
Ez a sajtos burgonyás húsrakottas egy tökéletes ebédötlet, amely gyorsan elkészíthető, laktató és minden korosztály számára ízletes. Ha egy klasszikus, mégis különleges ételt szeretnél készíteni, akkor ez a recept garantáltan sikert arat! 😊
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!
Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊