Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Sajtos Burgonyás Húsrakottas – Tökéletes ebédötlet a hét bármely napjára

2025. február 05. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

 

Sajtos Burgonyás Húsrakottas – Tökéletes ebédötlet a hét bármely napjára

 

Ha egy laktató és ínycsiklandó ebédötletet keresel, a sajtos burgonyás húsrakottas remek választás! Ez az étel tökéletes egy hétköznapi ebédre vagy akár egy családi vacsorára is. A fűszeres darált hús, a krémes besamelmártás és az aranybarnára sült sajt tökéletes harmóniát alkot, amit mindenki imádni fog!

sajtos_burgonyas_husrakottas_tokeletes_ebedotlet_a_het_barmely_napjara.JPG

Hozzávalók (4-6 adag)

A burgonyához:

  • 1 kg burgonya, kis darabokra vágva

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál kurkuma

  • ½ teáskanál fekete bors

  • 4 evőkanál olaj

A darált húshoz:

  • 2-3 evőkanál olaj

  • 2 hagyma, aprítva

  • 500 g darált hús (marha vagy bárány)

  • 1 teáskanál paradicsompüré

  • ½ teáskanál só

  • ½ teáskanál fekete bors

  • 2 teáskanál szárított zöldfűszer-keverék

  • 400 ml marhaalaplé (kb. 1 csésze)

A besamelmártáshoz:

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 800 ml tej (kb. 2 csésze)

  • ½ teáskanál só

  • ½ teáskanál szerecsendió

  • ½ teáskanál fekete bors

A tetejére:

  • 1 csésze reszelt sajt

Elkészítés

1. A burgonya elkészítése

Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 180°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze a burgonyadarabokat a sóval, kurkumával, fekete borssal és az olajjal, hogy egyenletesen bevonja őket. Süsd a légsütőben kb. 15 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

2. A darált hús megfőzése

Amíg a burgonya sül, hevíts 2-3 evőkanál olajat egy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az aprított hagymát, és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a darált húst, és süsd kb. 5 percig, miközben folyamatosan kevergeted, hogy egyenletesen átsüljön. Keverd hozzá a paradicsompürét, sót, borsot és a szárított zöldfűszereket. Öntsd fel a marhaalaplével, majd főzd további 10 percig, amíg kissé besűrűsödik.

3. A besamelmártás elkészítése

Egy külön lábasban olvaszd meg a vajat közepes lángon. Add hozzá a lisztet, és pirítsd 1-2 percig, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen le. Lassan öntsd hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes legyen. Fűszerezd sóval, szerecsendióval és fekete borssal. Főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik, és krémes állagot kap.

4. Összeállítás és sütés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy hőálló tál aljára terítsd el a megfőtt darált húst. Rétegezd rá az aranybarnára sült burgonyát. Öntsd rá egyenletesen a besamelmártást, majd szórd meg a tetejét reszelt sajttal. Süsd 15 percig, amíg a sajt aranybarnára sül és ropogós lesz.

Tippek és trükkök

 

  • A besamelmártás állaga: Ha túl hígnak érzed, főzd még pár percig, hogy sűrűbb legyen.

  • Sajtvariációk: Használhatsz cheddar, mozzarella vagy parmezán sajtot az intenzívebb ízért.

  • Fűszerezés: Ha szereted a karakteresebb ízeket, adj hozzá friss petrezselymet vagy kakukkfüvet.

  • Tálalási ötlet: Friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel tálalva még finomabb!

Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?

 

Ez a sajtos burgonyás húsrakottas egy tökéletes ebédötlet, amely gyorsan elkészíthető, laktató és minden korosztály számára ízletes. Ha egy klasszikus, mégis különleges ételt szeretnél készíteni, akkor ez a recept garantáltan sikert arat! 😊

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért

Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618789588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása