"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Mac and Cheese: A Krémes, Sajtimádók Álma
Ez a mac and cheese recept a sajtos ételek szerelmeseinek kötelező kipróbálni! A tökéletesen krémes és gazdag sajtszósz mennyei harmóniában van a makaróni tésztával. Ideális választás egy gyors, de különleges ebédötlethez, amely biztosan elnyeri a család minden tagjának tetszését. Ha kedveled a gazdag ízeket, ez a recept a te asztalodra való!
Hozzávalók
Sajtok:
- 100 g fehér cheddar sajt
- 100 g Fontina sajt
- 200 g Gruyere sajt
- 120 g Parmesan vagy Pecorino sajt
- Vagy bármilyen sajt, amit a család szeret :-)
Tészta és szósz:
- 350 g makaróni tészta
- 5 evőkanál vaj
- 4 evőkanál liszt
- 240 ml tej (fokozatosan adagolva)
- 1/2 teáskanál Dijon por vagy 1 teáskanál dijoni mustár
- 1/2 teáskanál hagymapor
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/8 teáskanál cayenne bors
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál só
Morzsás feltét:
- 50 g panko zsemlemorzsa (kb. 3/4 csésze)
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
1. A tészta főzése
- A makarónit forrásban lévő, enyhén sós vízben főzd al dente állagúra, vagyis kb. 2-3 perccel rövidebb ideig, mint a csomagoláson feltüntetett idő. Szűrd le, és keverj hozzá 1/2 evőkanál vajat, hogy ne ragadjon össze.
2. A sajtszósz elkészítése
- Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd 1 percig.
- Lassan öntsd hozzá az első adag (1 csésze) tejet, és keverd csomómentesre. Ezután fokozatosan adagold hozzá a maradék tejet, miközben habverővel simára kevered.
- Fűszerezd a szószt dijoni mustárral, hagymaporral, fokhagymaporral, cayenne borssal és szerecsendióval. Add hozzá a sót is, és főzd 5 percig, amíg sima és krémes állagot nem kapsz.
- Zárd el a lángot, és keverd hozzá az összes reszelt sajtot. Nem szükséges teljesen felolvasztani, mert a sütés során még krémesebb lesz.
3. A makaróni és a szósz egyesítése
- Öntsd a sajtszószt a kifőtt makarónira, és alaposan keverd össze. Az egészet tedd vissza a serpenyőbe vagy egy hőálló tálba.
4. A ropogós feltét elkészítése
- Egy kis tálban keverd össze a panko zsemlemorzsát a sóval, fokhagymaporral és az olvasztott vajjal. A keveréket szórd a makaróni tetejére.
5. Sütés
- Süsd az előmelegített sütőben 180°C-on (360°F) 30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem pirul.
Tálalási Tippek
A mac and cheese önmagában is fantasztikus, de még különlegesebbé teheted friss petrezselyemmel vagy ropogós szalonnával a tetején. Tálald forrón, egy kis zöldsalátával, hogy kontrasztos, friss ízeket adj az étkezéshez.
Miért Érdemes Kipróbálni?
Ez a gazdag, krémes mac and cheese recept tökéletes ebédötlet lehet egy rohanós hétköznapra vagy egy lazább hétvégi családi étkezéshez. A különböző sajtok ( lehet más Magyarországon könnyebben kapható sajtokat is használni) harmóniája és a ropogós feltét különleges élményt nyújt, amely garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.
Jó étvágyat! 😊
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!
Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊