Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Mac and Cheese: A Krémes, Sajtimádók Álma

2025. január 08. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

 

Mac and Cheese: A Krémes, Sajtimádók Álma

 

Ez a mac and cheese recept a sajtos ételek szerelmeseinek kötelező kipróbálni! A tökéletesen krémes és gazdag sajtszósz mennyei harmóniában van a makaróni tésztával. Ideális választás egy gyors, de különleges ebédötlethez, amely biztosan elnyeri a család minden tagjának tetszését. Ha kedveled a gazdag ízeket, ez a recept a te asztalodra való!


mac_and_cheese_a_kremes_sajtimadok_alma.JPG

Hozzávalók

 

Sajtok:

  • 100 g fehér cheddar sajt
  • 100 g Fontina sajt
  • 200 g Gruyere sajt
  • 120 g Parmesan vagy Pecorino sajt
  • Vagy bármilyen sajt, amit a család szeret :-)

Tészta és szósz:

  • 350 g makaróni tészta
  • 5 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 240 ml tej (fokozatosan adagolva)
  • 1/2 teáskanál Dijon por vagy 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1/2 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/8 teáskanál cayenne bors
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál só

Morzsás feltét:

  • 50 g panko zsemlemorzsa (kb. 3/4 csésze)
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés

 

1. A tészta főzése

  • A makarónit forrásban lévő, enyhén sós vízben főzd al dente állagúra, vagyis kb. 2-3 perccel rövidebb ideig, mint a csomagoláson feltüntetett idő. Szűrd le, és keverj hozzá 1/2 evőkanál vajat, hogy ne ragadjon össze.

2. A sajtszósz elkészítése

  • Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd 1 percig.
  • Lassan öntsd hozzá az első adag (1 csésze) tejet, és keverd csomómentesre. Ezután fokozatosan adagold hozzá a maradék tejet, miközben habverővel simára kevered.
  • Fűszerezd a szószt dijoni mustárral, hagymaporral, fokhagymaporral, cayenne borssal és szerecsendióval. Add hozzá a sót is, és főzd 5 percig, amíg sima és krémes állagot nem kapsz.
  • Zárd el a lángot, és keverd hozzá az összes reszelt sajtot. Nem szükséges teljesen felolvasztani, mert a sütés során még krémesebb lesz.

3. A makaróni és a szósz egyesítése

  • Öntsd a sajtszószt a kifőtt makarónira, és alaposan keverd össze. Az egészet tedd vissza a serpenyőbe vagy egy hőálló tálba.

4. A ropogós feltét elkészítése

  • Egy kis tálban keverd össze a panko zsemlemorzsát a sóval, fokhagymaporral és az olvasztott vajjal. A keveréket szórd a makaróni tetejére.

5. Sütés

  • Süsd az előmelegített sütőben 180°C-on (360°F) 30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem pirul.

Tálalási Tippek

 

A mac and cheese önmagában is fantasztikus, de még különlegesebbé teheted friss petrezselyemmel vagy ropogós szalonnával a tetején. Tálald forrón, egy kis zöldsalátával, hogy kontrasztos, friss ízeket adj az étkezéshez.


Miért Érdemes Kipróbálni?

 

Ez a gazdag, krémes mac and cheese recept tökéletes ebédötlet lehet egy rohanós hétköznapra vagy egy lazább hétvégi családi étkezéshez. A különböző sajtok ( lehet más Magyarországon könnyebben kapható sajtokat is használni) harmóniája és a ropogós feltét különleges élményt nyújt, amely garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Jó étvágyat! 😊

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért

 

Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9118771084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása