"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Sertéscsülök párolt káposztával
Az omlós sertéscsülök és a fűszeres párolt káposzta együttese egy igazán laktató, klasszikus fogás, amely kiváló választás egy hétvégi ebédre vagy ünnepi alkalomra. Az alábbi receptben a csülök szaftos, omlós, a párolt káposzta pedig pikáns ízvilágával remek párosítás Az elkészítése egyszerű, bár időigényes, de a végeredmény minden percet megér!
Hozzávalók a sertéscsülökhöz:
- 2 sertéscsülök
- Só és fekete bors ízlés szerint
- 4 szál rozmaring
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál paprika
- 1 teáskanál koriander
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma (összetörve)
- 2 csipet kakukkfű
- 500 ml világos sör
Hozzávalók a párolt káposztához:
- 2 hagyma (karikákra vágva)
- Olívaolaj a pirításhoz
- 1 sárgarépa (vékony csíkokra vágva)
- 100 g bacon (darabokra vágva)
- 500 g káposzta (finomra vágva)
- Só és fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál liszt
- 200 ml víz
- 2 babérlevél
Elkészítés
1. A sertéscsülök előkészítése
- A sertéscsülkök bőrét keresztirányban bevagdossuk.
- Bedörzsöljük sóval és fekete borssal mindkét oldalukat.
- A vágásokba rozmaringágakat helyezünk, majd az egészet fóliával lefedve 3 órára hűtőbe tesszük pácolódni.
2. Fűszeres máz elkészítése
- Egy tálban keverjük össze a mustárt, mézet, paprikát, koriandert és olívaolajat.
3. Csülök pirítása és sütés előkészítése
- Vegyük ki a pácolt csülköt, és serpenyőben minden oldalát aranybarnára sütjük.
- Az ugyanebben a serpenyőben visszamaradt zsiradékon enyhén pirítsuk meg a karikára vágott hagymát és a fokhagymagerezdeket.
- Tegyük a megpirított hagymát és fokhagymát a csülkök mellé egy tepsibe.
- Kenjük be a csülköket a mázzal, ügyelve arra, hogy a vágásokba is jusson.
- Szórjunk rá kakukkfüvet, helyezzünk mellé rozmaringágakat, majd öntsük rá a sört.
- Fedjük le a tepsit alufóliával, és süssük 180 °C-on 1 óra 20 percig.
- Ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 30 percig 200 °C-on, hogy ropogós legyen.
4. Párolt káposzta elkészítése
- A hagymát olívaolajon 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, enyhén megsózzuk, és további 3-4 percig pirítjuk.
- Belekeverjük a bacont, majd néhány perc után hozzáadjuk a finomra vágott káposztát. Lefedve 5 percig pároljuk.
- Közben egy kis tálban keverjük össze a paradicsompürét, lisztet és vizet csomómentesre, majd öntsük a káposztára.
- Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, borssal, és alacsony hőfokon pároljuk további 20 percig.
Tálalás
Az omlós csülköt a fűszeres párolt káposztával tálaljuk. Az étel ízei tökéletes összhangban vannak, és garantáltan mindenkit elkápráztatnak.
Ez a recept garantáltan remek választás minden alkalomra, és inspiráló ebédötlet lehet azok számára, akik szeretnének valami különlegeset készíteni! 😊