"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Sajtburger ropogós tortilla-tekercsben
Ez a recept egy ínycsiklandó, sajtos, ropogós tortilla-tekercset mutat be, amely biztosan lenyűgözi a családot és barátokat. A szaftos burgerhús, a karamellizált hagyma és az ellenállhatatlan sajtos bacon egyesül egy ropogós tortilla rétegben. Próbáld ki, és garantáltan imádni fogod!
Hozzávalók:
A burgerhez:
- 450 g darált marhahús
- 1 nagy tortilla (búzalisztből)
- Kisebb tortillák a rétegezéshez
- 5-6 szelet bacon
- 1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
- 120 g cheddar sajt
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 tk. zellersó
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. hagymapor
- Só és bors ízlés szerint
A szószhoz:
- 2 ek. majonéz
- 1 tk. mustár
- 1 tk. Sriracha szósz (vagy más csípős szósz)
- Apróra vágott csemegeuborka (kb. 3 evőkanál)
Elkészítés:
1. Bacon sütése:
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Helyezd a bacon szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket 10-12 percig, amíg ropogósak lesznek.
- Tedd félre a kisült bacon zsírját, ezt a hamburger sütésénél felhasználjuk.
2. Szósz elkészítése:
- Egy tálban keverd össze a majonézt, mustárt, Sriracha szószt és az aprított csemegeuborkát.
- Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be az ízesítést. Tedd félre a hűtőbe.
3. Karamellizált hagyma:
- Egy serpenyőben melegíts 2 evőkanál olívaolajat alacsony-közepes lángon.
- Add hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és folyamatosan kevergetve süsd őket 10-15 percig, amíg aranybarna, édes karamellizált állagot érnek el.
4. Burgerhús elkészítése:
- A darált húst tedd egy tálba, és keverd össze a füstölt paprikával, zellersóval, fokhagymaporral, hagymaporral, sóval és borssal.
- Formázz két nagy húspogácsát.
- Egy forró serpenyőben (használhatsz bacon zsírt is) süsd a pogácsákat 4-5 percig mindkét oldalon, amíg szépen megpirulnak. Az utolsó percben helyezz egy-egy szelet cheddar sajtot a hús tetejére, és hagyd, hogy ráolvadjon.
5. Tortilla-tekercs összeállítása:
- Melegíts meg egy nagy tortillát egy serpenyőben vagy grillen.
- Kend meg a tortilla közepét a szósz egy részével.
- Helyezz rá egy sajttal borított húspogácsát.
- Rétegezd rá a karamellizált hagymát, a ropogós bacont, és szórj rá még egy réteg sajtot.
- Fedjük be egy kisebb tortillával, és hajtsuk rá a nagy tortilla széleit, hogy zárt tekercset kapjunk.
6. Grill sütés:
- Egy tiszta serpenyőben vagy kontaktgrillen pirítsd meg a tortillát 2-3 percig mindkét oldalon, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Tálalás:
- A tekercset ferdén szeleteld fel, hogy a rétegek jól látszódjanak.
- Friss salátával, sült krumplival vagy mártogatós szószokkal tálald.
Jó étvágyat kívánok! Ne felejts el mosolyogni, miközben készíted! 😊