Spenótfőzelék Édeskrumplival és Főtt Tojással: Egy Tápláló és Finom Egytálétel
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
A spenótfőzelék édeskrumplival és főtt tojással egy igazán tápláló, mégis könnyed étel, amely tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédre vagy vacsorára. A spenót friss íze, az édeskrumpli édes, lágy textúrája és a főtt tojás fehérjében gazdag kiegészítése egy igazán finom és egyben tápláló fogást alkotnak.
A Története
A spenótfőzelék már régóta az egyik klasszikus magyar étel, amit sokféle formában készíthetünk. Az édeskrumpli és a főtt tojás modern elemek, amelyek friss színt és extra tápláló hatást adnak az ételnek. Az édeskrumpli gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így remek kiegészítője lehet a zöldségekben gazdag spenótnak. Az étel tehát nemcsak ízletes, hanem egészséges is.
Hozzávalók (Négy személyre)
Spenótfőzelék:
- 500 g friss spenót (vagy 400 g fagyasztott spenót)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1-2 evőkanál liszt
- 300 ml tej
- Só, bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió (opcionális)
- 1 evőkanál friss citromlé (opcionális)
Édeskrumpli köret:
- 2 közepes édeskrumpli
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Főtt tojás:
- 4 tojás
- Só a vízhez
Elkészítési Mód
-
A Tojások Főzése: Először kezdj a tojásokkal, mivel azoknak hosszabb idő kell. Tegyél 4 tojást egy lábasba, öntsd fel vízzel, és egy csipet sóval forrald fel. Ha a víz felforrt, vedd le a hőt közepesre, és főzd 10-12 percig a kívánt keménység eléréséhez. Ezután vedd ki őket a vízből, és tedd hideg vízbe, hogy könnyebben megpucolhasd őket.
-
Édeskrumpli köret (főzve):
- 2 közepes édeskrumpli
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítési Mód (főtt édeskrumpli):
- Hámozd meg az édeskrumplit, majd vágd kisebb kockákra vagy hasábokra.
- Tedd a kockázott édeskrumplit egy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel a vizet.
- Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd az édeskrumplit 10-15 percig, amíg megpuhul, de még nem esik szét.
- Ha kész, szűrd le, és ízlés szerint sózd, borsozd. Ha szeretnéd, egy kevés olívaolajjal is meglocsolhatod a főtt édeskrumplit, hogy még gazdagabb ízt kapjon.
Ez a főtt édeskrumpli jól illik a spenótfőzelékhez és a főtt tojás mellé, friss és tápláló köretet alkotva.
-
A Spenótfőzelék Elkészítése: Ha friss spenótot használsz, alaposan mosd meg, majd törd össze nagyobb darabokra. Fagyasztott spenótot esetén engedd felengedni és lecsöpögtetni.
Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, és add hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Párold üvegesre. Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd tovább 1-2 percig.
Szórd meg a hagymát 1-2 evőkanál liszttel, és keverd el. Lassan öntsd hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevergeted, hogy sima szószt kapj. Add hozzá a spenótot, és keverd, amíg a levelek összeesnek és megpuhulnak. Ízesítsd sóval, borssal, és ha szeretnéd, egy csipet szerecsendióval. Ha frissességet szeretnél adni az ételnek, egy kis citromlével is megbolondíthatod a főzeléket.
-
Tálalás: A spenótfőzeléket tálald frissen a serpenyőből, és rendezd el az édeskrumpli kockákat a tetején. Hámozd meg a főtt tojásokat, és vágd őket félbe vagy negyedekre, majd tálald a főzelék mellé.
Tálalási Tippek
- A spenótfőzelék édeskrumplival és főtt tojással önálló fogásként is megállja a helyét, de egy könnyű húsétel vagy friss saláta is jól illik hozzá.
- Ha még gazdagabbá szeretnéd tenni az ételt, szórj a tetejére egy kis pirított magot (például tökmagot vagy napraforgómagot).
- A főtt tojás helyett használhatsz buggyantott tojást is, hogy még krémesebb legyen az étel.
Ez a fogás tökéletes választás lehet egy tápanyagdús, mégis gyors és ínycsiklandó étkezéshez. Az édeskrumpli, spenót és tojás kombinációja gazdag, finom ízeket és textúrákat hoz, miközben biztosítja a szükséges tápanyagokat a nap folyamán.
Jó étvágyat!
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon!