"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon!
Fejtett Bableves: Egy Klasszikus Magyar Fogás
A fejtett bableves egy olyan magyar klasszikus, amelynek ízei és textúrái generációk óta visszaköszönnek a családi asztalokon. Laktató, tartalmas étel, amely különösen a hűvösebb napokon hoz melegséget, de egész évben népszerű. A krémes bab, a gazdag zöldségek és a fűszeres ízek harmóniája teszi ezt a levest igazán ellenállhatatlanná.
A Története
A fejtett bab régóta fontos alapanyaga a magyar konyhának, hiszen tápláló és sokoldalúan felhasználható. A bablevesek különböző változatai, mint például a savanyú káposztás bableves vagy a füstölt hússal készített verziók, mind-mind a magyar gasztronómia szerves részei. A fejtett bab kivételes íze és krémes állaga tökéletesen illik a zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított levesekhez.
Hozzávalók (Négy személyre)
Leves alapanyagok:
- 300 g fejtett bab (friss vagy előző este beáztatott száraz bab)
- 2 db sárgarépa, karikákra vágva
- 1 db petrezselyemgyökér, felkockázva
- 1 kisebb zellergumó, felkockázva
- 1 db vöröshagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál liszt (a rántáshoz)
- 1 evőkanál zsír vagy olaj (a rántáshoz)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál ecet (ízlés szerint)
- 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
Elkészítési Mód
-
A Bab Előkészítése:
Ha száraz babot használsz, előző este áztasd be hideg vízbe. Másnap szűrd le, és tedd félre. Ha friss fejtett babbal dolgozol, csak alaposan mosd meg, és máris kezdheted a főzést. -
A Leves Alapja:
Egy nagy fazékban hevítsd fel a zsírt vagy olajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Párold üvegesre, és amikor a hagyma már megpuhult, add hozzá az apróra vágott fokhagymát is. Ezután szórd meg pirospaprikával, gyorsan keverd össze, majd öntsd fel vízzel (kb. 1,5 liter), hogy ne égjen meg a paprika. -
A Zöldségek és a Bab:
Add hozzá a karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, majd dobd bele a babot is. Fűszerezd sóval, borssal, és dobd bele a babérlevelet. Főzd közepes lángon, amíg a zöldségek és a bab is megpuhul (friss bab esetén ez kb. 30-40 perc, száraz bab esetén akár 1-1,5 óra is lehet). -
A Rántás Elkészítése:
Egy kisebb serpenyőben készíts világos rántást: hevítsd fel a zsírt vagy olajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára. Amikor a rántás kész, vedd le a tűzről, és adj hozzá egy kevés hideg vizet, majd keverd csomómentesre. Ezt öntsd a leveshez, hogy sűrűbb állagú legyen. -
Ízesítés és Befejezés:
Miután a rántás teljesen elkeveredett a levesben, főzd még pár percig. Ha szükséges, állítsd be a sót és a borsot ízlés szerint, és adj hozzá egy kevés ecetet, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon a leves. Végül szórd meg friss petrezselyemmel.
Tálalás
A fejtett bablevest forrón tálald, friss petrezselyemmel meghintve. Kínálhatsz mellé friss kenyeret vagy pogácsát, amelyek tökéletes kiegészítők ehhez a tartalmas ételhez.
Tálalási Tippek
- Ha szereted a sűrűbb, gazdagabb ízeket, a levesbe tehetsz füstölt húst vagy kolbászt is, amit a babbal együtt főzöl meg.
- A rántás helyett akár tejföllel is sűrítheted a levest, ha egy krémesebb, lágyabb verziót szeretnél.
- A leves gazdagítására cérnametéltet vagy csipetkét is tehetsz, hogy még tartalmasabb legyen.
Ez a hagyományos fejtett bableves igazi magyar ízvilágot hoz az asztalra, és garantáltan laktató, melegítő fogás lesz bármelyik étkezéshez!
Jó étvágyat!
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon!