Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Fejtett Bableves: Egy Klasszikus Magyar Fogás

2024. szeptember 26. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

Fejtett Bableves: Egy Klasszikus Magyar Fogás

A fejtett bableves egy olyan magyar klasszikus, amelynek ízei és textúrái generációk óta visszaköszönnek a családi asztalokon. Laktató, tartalmas étel, amely különösen a hűvösebb napokon hoz melegséget, de egész évben népszerű. A krémes bab, a gazdag zöldségek és a fűszeres ízek harmóniája teszi ezt a levest igazán ellenállhatatlanná.

A Története
A fejtett bab régóta fontos alapanyaga a magyar konyhának, hiszen tápláló és sokoldalúan felhasználható. A bablevesek különböző változatai, mint például a savanyú káposztás bableves vagy a füstölt hússal készített verziók, mind-mind a magyar gasztronómia szerves részei. A fejtett bab kivételes íze és krémes állaga tökéletesen illik a zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított levesekhez.

fejtett_bableves.jpg

Hozzávalók (Négy személyre)

Leves alapanyagok:

  • 300 g fejtett bab (friss vagy előző este beáztatott száraz bab)
  • 2 db sárgarépa, karikákra vágva
  • 1 db petrezselyemgyökér, felkockázva
  • 1 kisebb zellergumó, felkockázva
  • 1 db vöröshagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt (a rántáshoz)
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj (a rántáshoz)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál ecet (ízlés szerint)
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva

Elkészítési Mód

  1. A Bab Előkészítése:
    Ha száraz babot használsz, előző este áztasd be hideg vízbe. Másnap szűrd le, és tedd félre. Ha friss fejtett babbal dolgozol, csak alaposan mosd meg, és máris kezdheted a főzést.

  2. A Leves Alapja:
    Egy nagy fazékban hevítsd fel a zsírt vagy olajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Párold üvegesre, és amikor a hagyma már megpuhult, add hozzá az apróra vágott fokhagymát is. Ezután szórd meg pirospaprikával, gyorsan keverd össze, majd öntsd fel vízzel (kb. 1,5 liter), hogy ne égjen meg a paprika.

  3. A Zöldségek és a Bab:
    Add hozzá a karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, majd dobd bele a babot is. Fűszerezd sóval, borssal, és dobd bele a babérlevelet. Főzd közepes lángon, amíg a zöldségek és a bab is megpuhul (friss bab esetén ez kb. 30-40 perc, száraz bab esetén akár 1-1,5 óra is lehet).

  4. A Rántás Elkészítése:
    Egy kisebb serpenyőben készíts világos rántást: hevítsd fel a zsírt vagy olajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára. Amikor a rántás kész, vedd le a tűzről, és adj hozzá egy kevés hideg vizet, majd keverd csomómentesre. Ezt öntsd a leveshez, hogy sűrűbb állagú legyen.

  5. Ízesítés és Befejezés:
    Miután a rántás teljesen elkeveredett a levesben, főzd még pár percig. Ha szükséges, állítsd be a sót és a borsot ízlés szerint, és adj hozzá egy kevés ecetet, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon a leves. Végül szórd meg friss petrezselyemmel.


Tálalás
A fejtett bablevest forrón tálald, friss petrezselyemmel meghintve. Kínálhatsz mellé friss kenyeret vagy pogácsát, amelyek tökéletes kiegészítők ehhez a tartalmas ételhez.


Tálalási Tippek

  • Ha szereted a sűrűbb, gazdagabb ízeket, a levesbe tehetsz füstölt húst vagy kolbászt is, amit a babbal együtt főzöl meg.
  • A rántás helyett akár tejföllel is sűrítheted a levest, ha egy krémesebb, lágyabb verziót szeretnél.
  • A leves gazdagítására cérnametéltet vagy csipetkét is tehetsz, hogy még tartalmasabb legyen.

Ez a hagyományos fejtett bableves igazi magyar ízvilágot hoz az asztalra, és garantáltan laktató, melegítő fogás lesz bármelyik étkezéshez!

Jó étvágyat!

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4918500754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása