"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Házi Kakaós Csiga: Gyermekkor Ízei Otthon
A házi kakaós csiga az egyik legkedveltebb édesség, amely számtalan gyermekkori emléket idéz fel. A puha, élesztős tésztából és gazdag kakaós töltelékből készült csigák nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Ideális választás reggelire, uzsonnára vagy akár egy baráti összejövetel desszertjeként is. Készítsd el te is ezt az otthoni finomságot, és varázsold vissza a gyermekkori boldog pillanatokat!
Hozzávalók:
-
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 250 ml tej
- 50 g cukor
- 1 csomag szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 50 g olvasztott vaj
- 1 nagy tojás
- 1 csipet só
-
Töltelék:
- 100 g cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor (ízlés szerint)
- 50 g olvasztott vaj
-
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
- (Opcionális) porcukor a szóráshoz
Elkészítési Mód:
-
Tészta:
- A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot, majd keverjük hozzá az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig állni, amíg aktív nem lesz.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, az olvasztott vajat, és az előkészített élesztős tejet. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órán át meleg helyen, vagy amíg meg nem duplázódik a térfogata.
-
Töltelék:
- Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és a kakaóport. Olvasztott vajat külön tartsuk.
-
Formázás:
- A megkelt tésztát borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át röviden, majd nyújtsuk ki egy nagy téglalap alakúra, körülbelül 5 mm vastagságúra.
- Kenjük meg a tésztát egyenletesen az olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a kakaós-cukros keveréket.
- Tekergessük fel a tésztát a hosszabbik oldalától kezdve, mint egy tekercset, majd vágjuk 2 cm vastag szeletekre.
- Helyezzük a csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk közöttük elegendő helyet a keléshez. Hagyjuk őket pihenni még 20-30 percig.
-
Sütés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C).
- A csigákat kenjük le óvatosan felvert tojással, majd süssük 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
- Hagyjuk kihűlni őket egy rácsra helyezve.
Tálalási Tippek:
- Tálalás előtt szórjuk meg a csigákat porcukorral egy kis extra édességért és dekoratív megjelenésért.
- Kiválóan illik hozzájuk egy bögre forró kávé vagy tea, amely tökéletesen kiegészíti ezt az otthoni kényeztetést.
Ezzel a recepttel könnyen varázsolhatsz otthon is igazi cukrászda hangulatot, és kínálhatsz friss, meleg kakaós csigákat, amelyek garantáltan mindenki szívét megmelengetik.
Jó étvágyat!
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon!