Bolognai Spagetti: Az Örök Klasszikus
A bolognai spagetti, vagy ahogy az olaszok mondják, "Spaghetti alla Bolognese", az olasz konyha egyik ikonikus étele, mely a világ számos pontján kedvelt. Bár az autentikus bolognai ragú (ragù alla bolognese) hagyományosan nem spagettivel, hanem inkább tagliatelle-lel szolgálják fel Olaszországban, a spagetti változat nemzetközi szinten vált ismertté és kedveltté. Ez a gazdag, húsos paradicsomszósz lassan főve, mély ízekkel bír, és tökéletes választás egy tápláló, szívmelengető ételre.
Hozzávalók
- 400g spagetti
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 500g darált hús (marha vagy sertés, esetleg keverék)
- 800g aprított paradicsom konzerv, vagy friss paradicsom pürésítve
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj (opcionális, de ad egy különleges ízt)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Friss bazsalikom levelek a tálaláshoz
- Reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítés
-
Alapok: Egy nagyobb, mély serpenyőben vagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és párold, amíg megpuhul, de ne pirítsd meg. Ezután add hozzá az aprított fokhagymát, és főzd még egy-két percig.
-
Hús: Növeld a lángot közepes-magasra, majd add hozzá a darált húst. Főzd, amíg meg nem barnul, törd szét nagy darabokra egy fakanállal. Sózd és borsozd meg ízlés szerint.
-
Szósz: Keverd hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét, a szárított bazsalikomot, oregánót és fahéjat (ha használod). Hozd forrásba, majd csökkentsd a hőt, és lassan főzd 1-2 órán át, amíg a szósz sűrűvé és ízletesé válik. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.
-
Spagetti: Közben egy nagy fazékban forralj fel bő, sós vizet a spagettihez. Főzd a tésztát al dente állagúra, majd szűrd le.
-
Tálalás: Oszd el a spagettit tányérokra, kanalazz rá bőségesen bolognai szószt, és szórd meg friss bazsalikomlevelekkel, valamint reszelt parmezánnal.
Tálalási Tippek
- A hagyományos olasz konyhában gyakran kínálnak mellé friss, ropogós kenyeret, ami tökéletes arra, hogy az utolsó csepp szószt is felitassuk vele.
- Egy könnyű, friss saláta, mint például egy rukkolasaláta, remek kiegészítője lehet a gazdag bolognai spagettinek, kiegyensúlyozva az étkezést.
Megjegyzés
Míg az autentikus ragù alla bolognese elkészítése hosszabb időt vehet igénybe, és komplexebb hozzávalókat tartalmazhat, mint például pancetta vagy bor, ez a recept egy egyszerűsített változat, amely könnyedén és viszonylag gyorsan elkészíthető a mindennapi főzés során. Az étel íze a lassú főzéssel mélyül el igazán, így ha időd engedi, hagyd, hogy a szósz minél tovább főjön alacsony lángon.
Jó étvágyat!