Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Bolognai Spagetti: Az Örök Klasszikus

2024. március 11. - Anitep

Bolognai Spagetti: Az Örök Klasszikus

 

A bolognai spagetti, vagy ahogy az olaszok mondják, "Spaghetti alla Bolognese", az olasz konyha egyik ikonikus étele, mely a világ számos pontján kedvelt. Bár az autentikus bolognai ragú (ragù alla bolognese) hagyományosan nem spagettivel, hanem inkább tagliatelle-lel szolgálják fel Olaszországban, a spagetti változat nemzetközi szinten vált ismertté és kedveltté. Ez a gazdag, húsos paradicsomszósz lassan főve, mély ízekkel bír, és tökéletes választás egy tápláló, szívmelengető ételre.

bolognai-spagetti.jpg

Hozzávalók

 

  • 400g spagetti
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 500g darált hús (marha vagy sertés, esetleg keverék)
  • 800g aprított paradicsom konzerv, vagy friss paradicsom pürésítve
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj (opcionális, de ad egy különleges ízt)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom levelek a tálaláshoz
  • Reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

 

Elkészítés

  1. Alapok: Egy nagyobb, mély serpenyőben vagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és párold, amíg megpuhul, de ne pirítsd meg. Ezután add hozzá az aprított fokhagymát, és főzd még egy-két percig.

  2. Hús: Növeld a lángot közepes-magasra, majd add hozzá a darált húst. Főzd, amíg meg nem barnul, törd szét nagy darabokra egy fakanállal. Sózd és borsozd meg ízlés szerint.

  3. Szósz: Keverd hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét, a szárított bazsalikomot, oregánót és fahéjat (ha használod). Hozd forrásba, majd csökkentsd a hőt, és lassan főzd 1-2 órán át, amíg a szósz sűrűvé és ízletesé válik. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

  4. Spagetti: Közben egy nagy fazékban forralj fel bő, sós vizet a spagettihez. Főzd a tésztát al dente állagúra, majd szűrd le.

  5. Tálalás: Oszd el a spagettit tányérokra, kanalazz rá bőségesen bolognai szószt, és szórd meg friss bazsalikomlevelekkel, valamint reszelt parmezánnal.

Tálalási Tippek

 

  • A hagyományos olasz konyhában gyakran kínálnak mellé friss, ropogós kenyeret, ami tökéletes arra, hogy az utolsó csepp szószt is felitassuk vele.
  • Egy könnyű, friss saláta, mint például egy rukkolasaláta, remek kiegészítője lehet a gazdag bolognai spagettinek, kiegyensúlyozva az étkezést.

 

Megjegyzés

 Míg az autentikus ragù alla bolognese elkészítése hosszabb időt vehet igénybe, és komplexebb hozzávalókat tartalmazhat, mint például pancetta vagy bor, ez a recept egy egyszerűsített változat, amely könnyedén és viszonylag gyorsan elkészíthető a mindennapi főzés során. Az étel íze a lassú főzéssel mélyül el igazán, így ha időd engedi, hagyd, hogy a szósz minél tovább főjön alacsony lángon.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2218351207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása