"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Sertéskaraj szárított gyümölcsökkel és zöldbabos gombás körettel
Ez a recept egy igazán különleges, ünnepi fogást varázsol az asztalra. A sertéshús ízletes gyümölcsös töltelékkel kombinálva nemcsak egyedivé, hanem harmonikusan gazdaggá teszi az ételt. Az aszalt szilva, füge és sárgabarack édessége tökéletesen kiemeli a szaftos sertéshús karakterét, miközben a fűszeres máz és az omlós hús ízletes harmóniát alkot. A gombás-zöldbabos köret frissességet és textúrát ad az ételnek, a balzsamecet lágy savasságával pedig egyensúlyt teremt a fogásban. Ideális választás különleges alkalmakra vagy ha valami egyedit szeretnénk készíteni a szeretteinknek.
Hozzávalók
Hús:
- 1,5 kg sertéskaraj
- 100-150 g aszalt szilva
- 100-150 g füge
- 100-150 g szárított sárgabarack
- Só, fekete bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1/3 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál olasz fűszernövények
- 1 teáskanál paprika
- 2 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1/2 citrom leve
Köret: Zöldbab gombával
- 30 g vaj
- Kevés olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g csiperkegomba
- Só, fekete bors
- 400 g fagyasztott zöldbab
- 2 evőkanál balzsamecetes szósz
Elkészítés
1. A hús előkészítése
- Készítsünk hosszanti bemetszéseket a sertéskarajon, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen.
- Az aszalt szilvát, fügét és sárgabarackot forró vízben áztassuk 10 percig, majd csöpögtessük le.
- Sózzuk és borsozzuk a húst, majd a bemetszésekbe rétegezzük a gyümölcsöket: középre a fügét, mellé a szilvát, a szélekre pedig a barackot.
- A húst szorosan kötözzük meg konyhai madzaggal, hogy a töltelék a helyén maradjon.
2. A máz elkészítése
- Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot, az olasz fűszereket, a paprikát, a préselt fokhagymát és a citromlevet.
- Ezzel a mázzal kenjük be alaposan a húst minden oldalról.
3. Sütés
- A húst helyezzük egy tepsibe, amit előzetesen kikentünk kevés olívaolajjal.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 óra 20 percig, szükség esetén fóliával letakarva az első 40 percben, hogy ne égjen meg a külseje.
4. A köret elkészítése
- Vaj és olívaolaj keverékén pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és további 2-3 percig pirítjuk.
- A felszeletelt gombát hozzáadva aranybarnára sütjük. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Ezután keverjük bele a zöldbabot, és főzzük 3 percig, hogy átmelegedjen.
- Adjuk hozzá a balzsamecetes szószt, és további 3 percig pirítsuk, amíg minden íz összeérik.
5. Tálalás
- Vegyük ki a húst a sütőből, és pihentessük 10 percig, mielőtt felszeletelnénk.
- A húst a gombás-zöldbabos körettel együtt tálaljuk.
Ez a recept gyümölcsös töltelékével és gazdag köretével elegáns és különleges fogás. Az ízek harmonikusan egészítik ki egymást, tökéletes ünnepi asztalra! 😊
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!