Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Sertéskaraj szárított gyümölcsökkel és zöldbabos gombás körettel

2024. december 10. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

 

Sertéskaraj szárított gyümölcsökkel és zöldbabos gombás körettel

 

Ez a recept egy igazán különleges, ünnepi fogást varázsol az asztalra. A sertéshús ízletes gyümölcsös töltelékkel kombinálva nemcsak egyedivé, hanem harmonikusan gazdaggá teszi az ételt. Az aszalt szilva, füge és sárgabarack édessége tökéletesen kiemeli a szaftos sertéshús karakterét, miközben a fűszeres máz és az omlós hús ízletes harmóniát alkot. A gombás-zöldbabos köret frissességet és textúrát ad az ételnek, a balzsamecet lágy savasságával pedig egyensúlyt teremt a fogásban. Ideális választás különleges alkalmakra vagy ha valami egyedit szeretnénk készíteni a szeretteinknek.

 

serteskaraj_szaritott_gyumolcsokkel_es_zoldbabos_gombas_korettel.JPG

Hozzávalók

 

Hús:

  • 1,5 kg sertéskaraj
  • 100-150 g aszalt szilva
  • 100-150 g füge
  • 100-150 g szárított sárgabarack
  • Só, fekete bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/3 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál olasz fűszernövények
  • 1 teáskanál paprika
  • 2 gerezd fokhagyma (préselve)
  • 1/2 citrom leve

Köret: Zöldbab gombával

  • 30 g vaj
  • Kevés olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g csiperkegomba
  • Só, fekete bors
  • 400 g fagyasztott zöldbab
  • 2 evőkanál balzsamecetes szósz

Elkészítés

1. A hús előkészítése

  1. Készítsünk hosszanti bemetszéseket a sertéskarajon, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen.
  2. Az aszalt szilvát, fügét és sárgabarackot forró vízben áztassuk 10 percig, majd csöpögtessük le.
  3. Sózzuk és borsozzuk a húst, majd a bemetszésekbe rétegezzük a gyümölcsöket: középre a fügét, mellé a szilvát, a szélekre pedig a barackot.
  4. A húst szorosan kötözzük meg konyhai madzaggal, hogy a töltelék a helyén maradjon.

2. A máz elkészítése

  1. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot, az olasz fűszereket, a paprikát, a préselt fokhagymát és a citromlevet.
  2. Ezzel a mázzal kenjük be alaposan a húst minden oldalról.

3. Sütés

  1. A húst helyezzük egy tepsibe, amit előzetesen kikentünk kevés olívaolajjal.
  2. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 óra 20 percig, szükség esetén fóliával letakarva az első 40 percben, hogy ne égjen meg a külseje.

4. A köret elkészítése

  1. Vaj és olívaolaj keverékén pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és további 2-3 percig pirítjuk.
  2. A felszeletelt gombát hozzáadva aranybarnára sütjük. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  3. Ezután keverjük bele a zöldbabot, és főzzük 3 percig, hogy átmelegedjen.
  4. Adjuk hozzá a balzsamecetes szószt, és további 3 percig pirítsuk, amíg minden íz összeérik.

5. Tálalás

  1. Vegyük ki a húst a sütőből, és pihentessük 10 percig, mielőtt felszeletelnénk.
  2. A húst a gombás-zöldbabos körettel együtt tálaljuk.

Ez a recept gyümölcsös töltelékével és gazdag köretével elegáns és különleges fogás. Az ízek harmonikusan egészítik ki egymást, tökéletes ünnepi asztalra! 😊

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5418749176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása