Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Ünnepi sertéstekercs salátával

2024. december 06. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

 

Ünnepi sertéstekercs salátával

 

Tökéletes fogás, ami egyaránt lenyűgözi a családot és vendégeket! Ez a baconbe göngyölt sertéshús ínycsiklandó fűszerezéssel, sajt és sonka töltelékkel készül. A mellé kínált savanykás burgonyasaláta pedig tökéletes kísérője ennek a fogásnak. A recept segítségével bárki könnyen elkészítheti ezt az ételt, még ha kezdő is a konyhában.


unnepi_sertestekercs_salataval.JPG

Hozzávalók

Sertéstekercs:

  • 1,5 kg darált sertéshús
  • 30 g só
  • 1 teáskanál borskeverék
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 1 fej hagyma, lereszelve (a levet nyomjuk ki)
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 70 ml 20%-os tejszín
  • 300 g sajt, szeletelve
  • 300 g sonka, szeletelve
  • 20-30 szelet bacon

Saláta:

  • 3 db burgonya
  • 1 teáskanál só
  • 1 fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 db ecetes uborka, kockázva
  • Ízlés szerint kapor és petrezselyem
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál majonéz

Elkészítés

Sertéstekercs:

  1. Fűszerezés és alap készítése:
    Egy nagy tálban keverd össze a darált húst a sóval, borssal, fokhagymaporral, olasz fűszerekkel, lereszelt hagymával (levét kinyomkodva), tojással, zsemlemorzsával és tejszínnel. Dolgozd össze alaposan, majd fóliával letakarva pihentesd 1-2 órát hűtőben.

  2. Tekercs formázása:

    A pihentetett húst terítsd ki egy fóliára, és egyenletes téglalap alakúra formázd. Ehhez használj egy nyújtófát, amivel a darált húst tömörre tudod préselni. Ez biztosítja, hogy a tekercs szép szoros legyen és sütés közben egyben maradjon.

    A fólia segítségével tekerd fel a darált húst. Ahogy haladsz, mindig szorosan nyomkodd meg a tekercset, hogy kompakt és egyenletes legyen. A fólia nemcsak megkönnyíti a formázást, hanem segít abban is, hogy a töltelék ne mozduljon el, miközben a húsmasszát felcsavarod. A végeredmény egy szép, tömör tekercs lesz, amit vizes kézzel végső simítással formázhatsz tökéletesre. Ezek az apró technikák garantálják a sikeres végeredményt! 

  3. Baconbe csomagolás:
    A baconszeleteket egymás mellé helyezve készíts „hálót”, majd helyezd a tekercset középre, és csavard bele a baconbe. A kész tekercset csomagold sütőfóliába (több rétegben), hogy a nedvesség bent maradjon.

  4. Sütés:
    Helyezd a tekercset egy tepsire, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 90 percig. Ezután vedd le a fóliát, és emeld a sütő hőmérsékletét 240°C-ra. Süsd további 15 percig, hogy a bacon ropogósra süljön.


Saláta:

  1. Burgonya előkészítése:
    Főzd meg héjában a burgonyákat enyhén sós vízben, majd hagyd kihűlni. Hámozd meg és kockázd fel.

  2. Hagyma pácolása:
    A lilahagymát vékony csíkokra szeleteld, és keverd össze 1 teáskanál sóval, 1 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Hagyd pácolódni 15-20 percig.

  3. Összeállítás:
    Egy tálban keverd össze a burgonyát, a pácolt lilahagymát, kockázott uborkát, aprított kaprot és petrezselymet. Ízesítsd sóval, borssal, dijoni mustárral és majonézzel. Keverd alaposan össze, majd tálald a sertéstekercs mellé.


Tálalás és tippek

 

A baconbe göngyölt tekercset szeletekre vágva, a burgonyasalátával körítve tálald. Az étel melegen a legfinomabb, de hidegen is jól mutat például svédasztalon. Ideális családi ebédekhez, ünnepi alkalmakhoz, vagy akár hétvégi kényeztető fogásként.


Záró gondolat

 

Ha szereted a kiadós, látványos és ínycsiklandó fogásokat, ez a recept garantáltan kedvenc lesz. A bacon és a szaftos darált hús találkozása tökéletes harmóniát alkot, amit a savanykás burgonyasaláta csak még izgalmasabbá tesz. Próbáld ki ezt az ebédötletet, és oszd meg az élményt családoddal, barátaiddal is!

Jó étvágyat kívánok! 😊

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1818746308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása