"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ünnepi sertéstekercs salátával
Tökéletes fogás, ami egyaránt lenyűgözi a családot és vendégeket! Ez a baconbe göngyölt sertéshús ínycsiklandó fűszerezéssel, sajt és sonka töltelékkel készül. A mellé kínált savanykás burgonyasaláta pedig tökéletes kísérője ennek a fogásnak. A recept segítségével bárki könnyen elkészítheti ezt az ételt, még ha kezdő is a konyhában.
Hozzávalók
Sertéstekercs:
- 1,5 kg darált sertéshús
- 30 g só
- 1 teáskanál borskeverék
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 1 fej hagyma, lereszelve (a levet nyomjuk ki)
- 1 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 70 ml 20%-os tejszín
- 300 g sajt, szeletelve
- 300 g sonka, szeletelve
- 20-30 szelet bacon
Saláta:
- 3 db burgonya
- 1 teáskanál só
- 1 fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 3 db ecetes uborka, kockázva
- Ízlés szerint kapor és petrezselyem
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 3 evőkanál majonéz
Elkészítés
Sertéstekercs:
-
Fűszerezés és alap készítése:
Egy nagy tálban keverd össze a darált húst a sóval, borssal, fokhagymaporral, olasz fűszerekkel, lereszelt hagymával (levét kinyomkodva), tojással, zsemlemorzsával és tejszínnel. Dolgozd össze alaposan, majd fóliával letakarva pihentesd 1-2 órát hűtőben. -
Tekercs formázása:
A pihentetett húst terítsd ki egy fóliára, és egyenletes téglalap alakúra formázd. Ehhez használj egy nyújtófát, amivel a darált húst tömörre tudod préselni. Ez biztosítja, hogy a tekercs szép szoros legyen és sütés közben egyben maradjon.
A fólia segítségével tekerd fel a darált húst. Ahogy haladsz, mindig szorosan nyomkodd meg a tekercset, hogy kompakt és egyenletes legyen. A fólia nemcsak megkönnyíti a formázást, hanem segít abban is, hogy a töltelék ne mozduljon el, miközben a húsmasszát felcsavarod. A végeredmény egy szép, tömör tekercs lesz, amit vizes kézzel végső simítással formázhatsz tökéletesre. Ezek az apró technikák garantálják a sikeres végeredményt!
-
Baconbe csomagolás:
A baconszeleteket egymás mellé helyezve készíts „hálót”, majd helyezd a tekercset középre, és csavard bele a baconbe. A kész tekercset csomagold sütőfóliába (több rétegben), hogy a nedvesség bent maradjon. -
Sütés:
Helyezd a tekercset egy tepsire, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 90 percig. Ezután vedd le a fóliát, és emeld a sütő hőmérsékletét 240°C-ra. Süsd további 15 percig, hogy a bacon ropogósra süljön.
Saláta:
-
Burgonya előkészítése:
Főzd meg héjában a burgonyákat enyhén sós vízben, majd hagyd kihűlni. Hámozd meg és kockázd fel. -
Hagyma pácolása:
A lilahagymát vékony csíkokra szeleteld, és keverd össze 1 teáskanál sóval, 1 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Hagyd pácolódni 15-20 percig. -
Összeállítás:
Egy tálban keverd össze a burgonyát, a pácolt lilahagymát, kockázott uborkát, aprított kaprot és petrezselymet. Ízesítsd sóval, borssal, dijoni mustárral és majonézzel. Keverd alaposan össze, majd tálald a sertéstekercs mellé.
Tálalás és tippek
A baconbe göngyölt tekercset szeletekre vágva, a burgonyasalátával körítve tálald. Az étel melegen a legfinomabb, de hidegen is jól mutat például svédasztalon. Ideális családi ebédekhez, ünnepi alkalmakhoz, vagy akár hétvégi kényeztető fogásként.
Záró gondolat
Ha szereted a kiadós, látványos és ínycsiklandó fogásokat, ez a recept garantáltan kedvenc lesz. A bacon és a szaftos darált hús találkozása tökéletes harmóniát alkot, amit a savanykás burgonyasaláta csak még izgalmasabbá tesz. Próbáld ki ezt az ebédötletet, és oszd meg az élményt családoddal, barátaiddal is!
Jó étvágyat kívánok! 😊