"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Baconbe tekert sertésszűz pirított gombával és ropogós burgonyával
Ha ínycsiklandó és könnyen elkészíthető ebédötletet keresel, próbáld ki ezt a fűszeres baconbe tekert sertésszűz receptet. A zamatos sertésszűz, ropogós bacon és ízletes burgonya harmonikus kombinációja garantáltan mindenkit lenyűgöz. Tökéletes választás egy családi ebédre vagy különleges alkalmakra. Most nézzük meg, hogyan készítheted el lépésről lépésre!
Hozzávalók
A sertésszűzhöz:
- 600 g sertésszűz
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál paprika
- ½ teáskanál só
- Fekete bors ízlés szerint
- ½ teáskanál kakukkfű
- 50 g sajt
- 110 g bacon
A gombás-hagymás töltelékhez:
- 1 hagyma, aprítva
- 6 kis gomba, szeletelve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- Só, bors, és egy csipet kakukkfű
A burgonyához:
- 4 közepes burgonya, felszeletelve
- ½ teáskanál paprika
- ½ teáskanál fokhagymapor
- Só és fekete bors ízlés szerint
- Olívaolaj
A mázhoz:
- 1 evőkanál chili szósz
- 1½ evőkanál almaecet
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2-3 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű mustár
Joghurtos mártáshoz:
- 100 g joghurt
- 50 g zöldhagyma, aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- Só, bors
- 1-2 teáskanál citromlé (opcionális)
Elkészítési mód
-
Sertésszűz előkészítése:
- Tisztítsd meg a sertésszűzet a zsíros és ezüstös részek eltávolításával, majd vágd be középen, hogy megtölthető legyen.
- Keverd össze a fűszereket (fokhagymapor, paprika, só, bors, kakukkfű), és dörzsöld be a hús mindkét oldalát.
-
Töltelék elkészítése:
- Pirítsd meg az aprított hagymát olívaolajon 2 percig, majd add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd barnára.
- Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, és kakukkfüvet.
-
A hús betöltése és baconbe tekerése:
- Töltsd meg a sertésszűzet a gombás-hagymás keverékkel, és szórd meg sajttal.
- Tekerd köré a baconszeleteket, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
-
Burgonya előkészítése:
- Rakd a burgonyaszeleteket egy tálba, önts rá forró vizet, és fedd le tányérral vagy fedővel. Hagyd állni 5 percig.
- Szárítsd meg papírtörlővel, majd keverd össze a fűszerekkel (paprika, fokhagymapor, só, bors) és egy kevés olívaolajjal.
-
Sütés:
- A fűszeres burgonyát helyezd a hús mellé a tepsibe, és süsd 190°C-ra előmelegített sütőben 30 percig.
-
Máz elkészítése:
- Egy serpenyőben keverd össze a máz hozzávalóit (chili szósz, almaecet, szójaszósz, méz, mustár), és melegítsd alacsony lángon, amíg besűrűsödik (2-3 perc).
- A sütési idő végeztével kend meg a húst a mázzal, és helyezd vissza a sütőbe, állítsd 250°C-ra. Süsd további 3-5 percig, amíg a bacon ropogós lesz.
-
Joghurtos mártás:
- Keverd össze a joghurtot, zúzott fokhagymát, aprított zöldhagymát, citromlevet (opcionális), sót és borsot. Ez a mártás tökéletes kísérője a burgonyának.
Tálalás
A baconbe tekert sertésszűzet szeleteld fel, és tálald a ropogósra sült burgonyával és a frissítő joghurtos mártással. Az étel harmonikus ízei és csodás látványa mindenkit lenyűgöznek!
Ez a fűszeres baconbe tekert sertésszűz ropogós burgonyával nemcsak finom, hanem remek választás lehet, ha különleges ebédötleteket keresel. A recept egyszerű, mégis olyan ízvilágot kínál, amely minden alkalommal sikert arat. Próbáld ki, és oszd meg tapasztalataidat másokkal is! Jó étvágyat! 😊
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!