"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ikea Svéd Húsgombócok Gravy Szósszal
A svéd húsgombóc, más néven „köttbullar”, egyike a legismertebb és legkedveltebb svéd ételeknek, amely az Ikea áruházlánc révén vált világszerte híressé. Ez a recept lehetőséget ad arra, hogy otthon is elkészítsd ezt az ízletes fogást, amely szaftos húsgombócokból és gazdag, krémes szószból áll. Tálald burgonyapürével vagy főtt burgonyával, és ne feledd a vörösáfonya lekvárt – a tökéletes svéd élmény érdekében!
Hozzávalók (4 személyre)
Húsgombócokhoz:
- 450 g darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál szegfűbors
- 1 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 hagyma (reszelve)
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 3 szelet fehér szendvicskenyér (héj nélkül)
- 1/3 csésze (80 ml) tej
- 1 evőkanál olaj (a sütéshez)
Gravy szószhoz:
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 csésze (480 ml) marhahúsleves
- 1/2 csésze (80 ml) tejszín
- Petrezselyem (opcionális)
Elkészítés
1. Húsgombóc elkészítése
- Egy tálban keverd össze a darált marhahúst és sertéshúst.
- Add hozzá a tojásokat, a sót, a szegfűborsot, a fekete borsot és a szerecsendiót.
- Reszeld le a hagymát, zúzd össze a fokhagymát, és keverd a keverékhez.
- Távolítsd el a kenyér héját, majd áztasd a szeleteket tejbe. Miután felszívták a tejet, adjuk hozzá a húsmasszához.
- Kézzel keverd össze a keveréket alaposan, amíg homogén állagú lesz. Ez segít a fehérjék felszabadításában, ami biztosítja, hogy a húsgombócok ne essenek szét.
- Formázz egyenletes méretű gombócokat. Ehhez használhatsz fagylaltkanalat vagy egy evőkanalat.
2. Húsgombócok sütése
- Hevíts fel 1 evőkanál olajat egy serpenyőben közepes lángon.
- Süsd a húsgombócokat adagonként, minden oldalukat körülbelül 4 percig, amíg aranybarna nem lesz. Nem szükséges teljesen átsütni őket, mert a szószban még főnek.
- Tedd a kész húsgombócokat egy tányérra, és ismételd meg a maradék adaggal.
3. Gravy szósz elkészítése
- A húsgombócok sütése után add hozzá a vajat a serpenyőhöz, és olvaszd meg közepes lángon.
- Szórd bele a lisztet, és keverd el. Süsd 1 percig, hogy a liszt íze enyhüljön.
- Fokozatosan add hozzá a marhahúslevest, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a csomósodást.
- Amikor a szósz sűrűsödni kezd, add hozzá a tejszínt, és keverd simára.
- Tedd vissza a húsgombócokat a serpenyőbe, és párold őket a szószban körülbelül 7 percig, hogy teljesen átfőjenek.
- Díszítsd apróra vágott petrezselyemmel, ha szeretnéd.
4. Tálalás
- A húsgombócokat öntsd le a gazdag, krémes szószával.
- Tálald főtt burgonyával vagy burgonyapürével, és ne felejtsd el az autentikus svéd vörösáfonya lekvárt.
Miért Érdemes Kipróbálni?
Az otthon elkészített svéd húsgombócok nemcsak ízletesek, hanem különleges hangulatot is varázsolnak az asztalra. A gazdag fűszerezés, a szaftos hús és a krémes szósz kombinációja mindenkit elvarázsol. Készítsd el ezt a klasszikus fogást, és élvezd az autentikus svéd ízeket a saját otthonod kényelmében! 😊
Jó étvágyat!