Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Spenótfőzelék Édeskrumplival és Főtt Tojással: Egy Tápláló és Finom Egytálétel

2024. november 07. - Anitep

Spenótfőzelék Édeskrumplival és Főtt Tojással: Egy Tápláló és Finom Egytálétel

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

 

A spenótfőzelék édeskrumplival és főtt tojással egy igazán tápláló, mégis könnyed étel, amely tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédre vagy vacsorára. A spenót friss íze, az édeskrumpli édes, lágy textúrája és a főtt tojás fehérjében gazdag kiegészítése egy igazán finom és egyben tápláló fogást alkotnak.

A Története

A spenótfőzelék már régóta az egyik klasszikus magyar étel, amit sokféle formában készíthetünk. Az édeskrumpli és a főtt tojás modern elemek, amelyek friss színt és extra tápláló hatást adnak az ételnek. Az édeskrumpli gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így remek kiegészítője lehet a zöldségekben gazdag spenótnak. Az étel tehát nemcsak ízletes, hanem egészséges is.

spenot_edeskrumplival_es_fott_tojassal.jpg

Hozzávalók (Négy személyre)

Spenótfőzelék:

  • 500 g friss spenót (vagy 400 g fagyasztott spenót)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 300 ml tej
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió (opcionális)
  • 1 evőkanál friss citromlé (opcionális)

Édeskrumpli köret:

  • 2 közepes édeskrumpli
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Főtt tojás:

  • 4 tojás
  • Só a vízhez

Elkészítési Mód

  1. A Tojások Főzése: Először kezdj a tojásokkal, mivel azoknak hosszabb idő kell. Tegyél 4 tojást egy lábasba, öntsd fel vízzel, és egy csipet sóval forrald fel. Ha a víz felforrt, vedd le a hőt közepesre, és főzd 10-12 percig a kívánt keménység eléréséhez. Ezután vedd ki őket a vízből, és tedd hideg vízbe, hogy könnyebben megpucolhasd őket.

  2. Édeskrumpli köret (főzve):

    • 2 közepes édeskrumpli
    • Só, bors ízlés szerint

    Elkészítési Mód (főtt édeskrumpli):

    1. Hámozd meg az édeskrumplit, majd vágd kisebb kockákra vagy hasábokra.
    2. Tedd a kockázott édeskrumplit egy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
    3. Adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel a vizet.
    4. Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd az édeskrumplit 10-15 percig, amíg megpuhul, de még nem esik szét.
    5. Ha kész, szűrd le, és ízlés szerint sózd, borsozd. Ha szeretnéd, egy kevés olívaolajjal is meglocsolhatod a főtt édeskrumplit, hogy még gazdagabb ízt kapjon.

    Ez a főtt édeskrumpli jól illik a spenótfőzelékhez és a főtt tojás mellé, friss és tápláló köretet alkotva.

  3. A Spenótfőzelék Elkészítése: Ha friss spenótot használsz, alaposan mosd meg, majd törd össze nagyobb darabokra. Fagyasztott spenótot esetén engedd felengedni és lecsöpögtetni.

    Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, és add hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Párold üvegesre. Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd tovább 1-2 percig.

    Szórd meg a hagymát 1-2 evőkanál liszttel, és keverd el. Lassan öntsd hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevergeted, hogy sima szószt kapj. Add hozzá a spenótot, és keverd, amíg a levelek összeesnek és megpuhulnak. Ízesítsd sóval, borssal, és ha szeretnéd, egy csipet szerecsendióval. Ha frissességet szeretnél adni az ételnek, egy kis citromlével is megbolondíthatod a főzeléket.

  4. Tálalás: A spenótfőzeléket tálald frissen a serpenyőből, és rendezd el az édeskrumpli kockákat a tetején. Hámozd meg a főtt tojásokat, és vágd őket félbe vagy negyedekre, majd tálald a főzelék mellé.

Tálalási Tippek

  • A spenótfőzelék édeskrumplival és főtt tojással önálló fogásként is megállja a helyét, de egy könnyű húsétel vagy friss saláta is jól illik hozzá.
  • Ha még gazdagabbá szeretnéd tenni az ételt, szórj a tetejére egy kis pirított magot (például tökmagot vagy napraforgómagot).
  • A főtt tojás helyett használhatsz buggyantott tojást is, hogy még krémesebb legyen az étel.

Ez a fogás tökéletes választás lehet egy tápanyagdús, mégis gyors és ínycsiklandó étkezéshez. Az édeskrumpli, spenót és tojás kombinációja gazdag, finom ízeket és textúrákat hoz, miközben biztosítja a szükséges tápanyagokat a nap folyamán.

Jó étvágyat!

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618726054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása