Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Borsóleves: Egy Frissítő Magyar Klasszikus

2024. szeptember 10. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

Borsóleves: Egy Frissítő Magyar Klasszikus

A borsóleves az egyik legkedveltebb leves a magyar konyhában, amely a tavaszi és nyári szezon friss alapanyagaiból készül. Egyszerű, mégis ízletes fogás, amely könnyedségével és frissességével hódít. A leves lágy édes íze a friss zöldborsóból származik, amelyet sokszor gazdagítanak sárgarépával, petrezselyemmel és más zöldségekkel.

A Története

A borsóleves a magyar vidéki konyha egyik alapétele. A tavaszi és nyári hónapokban a borsó a kertek egyik fő terménye volt, így nem véletlen, hogy a háziasszonyok a friss zöldborsóból tápláló és egyszerű levest készítettek. A zöldborsó egy könnyen elérhető, olcsó alapanyag, amelyet sokféleképpen felhasználtak, de talán a legnépszerűbb formája a leves. A borsóleves nemcsak a családi ebédek, hanem a nagyobb közösségi összejövetelek kedvelt fogása is volt.

img_20240907_132445_borsoleves.jpg

 

Hozzávalók (négy személyre)

  • 400 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
  • 1 fehérrépa, karikára vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál liszt (opcionális, a sűrítéshez)
  • 1 babérlevél
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 1-2 evőkanál tejföl (opcionális)

Elkészítési Mód

Zöldségek előkészítése:
Először készítsük elő a zöldségeket: a sárgarépát és a fehérrépát vékony karikákra vágjuk, a hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. Ha friss borsót használunk, azt is megtisztítjuk.

Hagymák és zöldségek párolása:
Egy közepes méretű fazékban hevítsük fel az olajat vagy zsírt közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre, és tegyük hozzá a fokhagymát is. Amikor a hagyma már üveges, keverjük hozzá a sárgarépát és a fehérrépát, majd pirítsuk őket néhány percig.

Paprika és borsó hozzáadása:
Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a pirospaprikával. Azonnal keverjük el, hogy a paprika ne égjen meg, majd adjuk hozzá a zöldborsót. Öntsük fel az egészet a zöldségalaplével vagy vízzel, és tegyük vissza a tűzhelyre.

Főzés:
Adjunk hozzá sót, borsot és a babérlevelet, majd alacsony lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 20 percig. Ha szeretnénk, sűríthetjük egy teáskanálnyi liszttel, amit kevés hideg vízzel elkeverünk, és a leveshez adunk.

Tálalás:
A főzés végén szórjuk bele az apróra vágott friss petrezselymet. Ha szeretnénk krémesebb textúrát, keverjünk hozzá tejfölt is. Tálaljuk frissen vágott kenyérrel vagy krutonnal.

Tálalási Tippek

  • A borsóleveshez kiválóan illik a frissen aprított petrezselyem, amely még frissebbé teszi a levest.
  • Ha valaki szereti a gazdagabb leveseket, kínálhatunk hozzá tejfölt, amit a leves tetejére kanalazhatunk.
  • A borsóleves mellé frissen sült kenyeret vagy pirított krutont ajánlunk, ami tökéletesen kiegészíti az ételt.

A borsóleves nem csupán könnyű és ízletes étel, hanem egy darab magyar hagyomány is, amely generációk óta kerül az asztalokra. Készítsd el otthon, és élvezd a tavasz és nyár friss ízeit!

Jó étvágyat!

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr418488745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása