"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon!
Bakonyi Sertésborda Nokedlivel: Egy Ízletes Magyar Klasszikus
A bakonyi sertésborda nokedlivel egy tradicionális magyar fogás, amely a bőséges és ízgazdag ételek kedvelőinek nyújt igazi élvezetet. Ez a recept ideális választás egy vasárnapi ebédre vagy egy családi összejövetel során. A szaftos sertésborda és a puha nokedli kiválóan kiegészítik egymást, létrehozva egy tökéletes ételkombinációt, amely mindenki számára örömöt okoz.
A Története
A bakonyi sertésborda neve a Bakony hegységről származik, ami Magyarország egyik jellegzetes tájegysége. Ez a környék ismert gazdag gombakészletéről, amit gyakran felhasználnak a helyi konyhában. Ez az étel tökéletesen tükrözi a bakonyi erdők ízvilágát a gombával és a krémes mártással, melyek kiválóan harmonizálnak a sertés ízével.
Hozzávalók (négy személyre)
Bakonyi Sertésbordához:
- 4 szelet sertésborda
- 2 nagy fej hagyma, finomra vágva
- 300 g gomba, szeletelve
- 2 dl tejszín
- 1 teáskanál mustár
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
- 1 dl fehérbor vagy alaplé (opcionális)
Nokedlihez:
- 200 g liszt
- 2 tojás
- Kb. 100 ml víz
- Só
Elkészítési Mód
Bakonyi Sertésborda:
-
A sertésbordákat sózd és borsozd meg, majd forró olajon mindkét oldalukat süsd aranybarnára. Ha kész, vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.
-
Ugyanabban a serpenyőben, használd a maradék zsiradékot a hagymák párolására. Amikor azok megpuhultak, add hozzá a gombákat, és süsd, míg aranybarna nem lesz.
-
Önts hozzá egy kevés bort vagy alaplevet, és párold, amíg a folyadék felére nem csökken. Ezután keverd hozzá a tejszínt és a mustárt. Főzd össze néhány percig, amíg a mártás sűrű nem lesz.
-
Helyezd vissza a bordákat a mártásba, és párold további néhány percig, hogy a hús átvegye a mártás ízeit.
Nokedli:
-
A nokedli tésztáját készítsd el úgy, hogy a lisztet keverd össze a tojásokkal és annyi vízzel, amennyi szükséges a sima, közepesen híg tészta állag eléréséhez. Sózd meg.
-
Egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben, egy nokedliszaggató segítségével szaggasd bele a tésztát. Főzd 1-2 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrd le, és ha kész, keverd össze egy kevés vajjal vagy olajjal, hogy ne ragadjon össze.
Tálalás
Tálald a szaftos bakonyi sertésbordát a puha nokedlivel. Önthető rá a krémes gombamártás, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.
Tálalási Tippek
- Friss petrezselyemmel megszórva kínáld, ami frissességet visz az ételbe.
- Mellé ajánlott egy könnyű, friss saláta, ami kiegyensúlyozza az étel krémességét.
- Egy pohár könnyű, frissítő fehérbor tökéletes kísérője lehet ennek az ételnek.
A bakonyi sertésborda nokedlivel egy klasszikus étel, amely igazi ínyenc csemege a magyar konyhából. Próbáld ki ezt az ízletes és tartalmas fogást, és élvezd a hagyományos ízek harmóniáját!
Jó étvágyat!
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon!