Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Bakonyi Sertésborda Nokedlivel: Egy Ízletes Magyar Klasszikus

2024. április 11. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

 

Bakonyi Sertésborda Nokedlivel: Egy Ízletes Magyar Klasszikus

A bakonyi sertésborda nokedlivel egy tradicionális magyar fogás, amely a bőséges és ízgazdag ételek kedvelőinek nyújt igazi élvezetet. Ez a recept ideális választás egy vasárnapi ebédre vagy egy családi összejövetel során. A szaftos sertésborda és a puha nokedli kiválóan kiegészítik egymást, létrehozva egy tökéletes ételkombinációt, amely mindenki számára örömöt okoz.

A Története

A bakonyi sertésborda neve a Bakony hegységről származik, ami Magyarország egyik jellegzetes tájegysége. Ez a környék ismert gazdag gombakészletéről, amit gyakran felhasználnak a helyi konyhában. Ez az étel tökéletesen tükrözi a bakonyi erdők ízvilágát a gombával és a krémes mártással, melyek kiválóan harmonizálnak a sertés ízével.

bakonyi_sertesborda_nokedlivel.jpg

Hozzávalók (négy személyre)

Bakonyi Sertésbordához:

  • 4 szelet sertésborda
  • 2 nagy fej hagyma, finomra vágva
  • 300 g gomba, szeletelve
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál mustár
  • Só, bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez
  • 1 dl fehérbor vagy alaplé (opcionális)

Nokedlihez:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • Kb. 100 ml víz

Elkészítési Mód

Bakonyi Sertésborda:

  1. A sertésbordákat sózd és borsozd meg, majd forró olajon mindkét oldalukat süsd aranybarnára. Ha kész, vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.

  2. Ugyanabban a serpenyőben, használd a maradék zsiradékot a hagymák párolására. Amikor azok megpuhultak, add hozzá a gombákat, és süsd, míg aranybarna nem lesz.

  3. Önts hozzá egy kevés bort vagy alaplevet, és párold, amíg a folyadék felére nem csökken. Ezután keverd hozzá a tejszínt és a mustárt. Főzd össze néhány percig, amíg a mártás sűrű nem lesz.

  4. Helyezd vissza a bordákat a mártásba, és párold további néhány percig, hogy a hús átvegye a mártás ízeit.

Nokedli:

  1. A nokedli tésztáját készítsd el úgy, hogy a lisztet keverd össze a tojásokkal és annyi vízzel, amennyi szükséges a sima, közepesen híg tészta állag eléréséhez. Sózd meg.

  2. Egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben, egy nokedliszaggató segítségével szaggasd bele a tésztát. Főzd 1-2 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrd le, és ha kész, keverd össze egy kevés vajjal vagy olajjal, hogy ne ragadjon össze.

Tálalás

Tálald a szaftos bakonyi sertésbordát a puha nokedlivel. Önthető rá a krémes gombamártás, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.

Tálalási Tippek

  • Friss petrezselyemmel megszórva kínáld, ami frissességet visz az ételbe.
  • Mellé ajánlott egy könnyű, friss saláta, ami kiegyensúlyozza az étel krémességét.
  • Egy pohár könnyű, frissítő fehérbor tökéletes kísérője lehet ennek az ételnek.

A bakonyi sertésborda nokedlivel egy klasszikus étel, amely igazi ínyenc csemege a magyar konyhából. Próbáld ki ezt az ízletes és tartalmas fogást, és élvezd a hagyományos ízek harmóniáját!

Jó étvágyat!

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218376851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása