Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Legényfogó Leves: Egy Gazdag és Ízletes Előétel

2024. április 02. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Legényfogó Leves: Egy Gazdag és Ízletes Előétel

A legényfogó leves egy igazi magyaros ínyencség, amely hagyományos ízeivel és gazdagságával valódi kulináris élményt nyújt. Ez a krémes, sűrű leves tökéletes választás lehet egy tartalmas ebéd első fogásaként vagy akár egy önálló, kiadós vacsoraként is. A változatos zöldségekkel és ízes húsokkal készült leves garantáltan minden vendég szívét megnyeri.

A Története

A legényfogó leves a magyar konyha egyik kedvelt klasszikusa, amelynek neve is a bőséges, laktató jellegére utal. Tradicionálisan hozzávalóinak sokszínűsége és ízletessége miatt vált ismertté, mint az az étel, amellyel a háziasszonyok a vendégek – különösen a legények – tiszteletét és elismerését nyerték el. Ez a leves nemcsak finom, hanem tápláló is, tökéletes választás hideg napokon vagy ünnepi alkalmakkor.

legenyfogo_leves.jpg

Hozzávalók (négy személyre)

A Legényfogó Leveshez:

  • 500 g csirkemell, kockára vágva
  • 2 közepes sárgarépa, 
  • 2 közepes petrezselyemgyökér, 
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 közepes zeller, kockára vágva
  • 200 g gomba, szeletelve
  • 150 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 2 db paradicsom, kockára vágva
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 2 liter húsleves alaplé vagy víz
  • 150 ml tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 0,5 dl citromlé

Elkészítési Mód

  1. Hús és Zöldségek Párolása: Egy nagy fazékban hevíts egy kevés olajat, majd add hozzá a kockára vágott húst. Párold, amíg minden oldalán megpirul. Ezt követően vedd ki és tedd félre. Ugyanabban a fazékban párold meg a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd add hozzá a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökért, kockára vágott zellert, és szeletelt gombát. Kevergetve párold néhány percig.

  2. Leves Alapjának Készítése: Tedd vissza a húst a fazékba a zöldségekhez, szórd meg pirospaprikával, és öntsd fel a húsleves alaplével vagy vízzel. Add hozzá a babérleveleket, sót, és borsot. Lassú tűzön, fedő alatt főzd, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

  3. Finomítás: A tejszínt keverd simára a liszttel, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, add a leveshez. Főzd további 5-10 percig, amíg a leves sűrűsödni kezd. Végül add hozzá a friss petrezselymet, a citrom levet és szükség esetén ízlés szerint ízesítsd.

Tálalás

Tálald a legényfogó levest melegen, friss, ropogós kenyérrel vagy házi készítésű pogácsával. Ez a gazdag és ízletes leves önmagában is remek választás, de egy könnyű salátával kiegészítve tökéletes menüt alkot.

Tálalási Tippek

  • Egy csipet csípős paprikával vagy néhány csepp csiliszósszal extra pikánssá teheted a levest.
  • A leves mellé kínálhatsz friss, szezonális zöldsalátát, amely frissességet és könnyedséget visz az étkezésbe.

A legényfogó leves tökéletes választás, ha valami igazán különleges és ízletes fogással szeretnéd meglepni szeretteidet. Készítsd el ezt a hagyományos, mégis mindig újszerű receptet, és varázsold az asztalra a magyar konyha egyik legkedveltebb ízét!

Jó étvágyat!

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr418368617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása