Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Babgulyás Csülökkel: Hagyomány és Ízek Harmóniája

2024. március 22. - Anitep

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Babgulyás Csülökkel: Hagyomány és Ízek Harmóniája

A babgulyás csülökkel igazi magyar klasszikus, amely az otthon melegét és a hagyományos ízek gazdagságát hozza el az étkezőasztalra. Ez a laktató, ízletes étel tökéletes választás a hideg napokra, amikor egy tál forró, füstölt húsos és babos gulyás mindent meggyógyít. A babgulyás csülökkel nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, de időutazásra is invitál minket Magyarország gasztronómiai hagyományainak mélyére.

A Története

A babgulyás az egyik legősibb magyar étel, amely az évszázadok során alakult ki és vált a magyar konyha egyik alapkövévé. Hagyományosan füstölt hússal, leginkább csülökkel készül, amelynek zamata tökéletesen összhangban van a bab és a többi zöldség ízével. Ez az étel szimbolizálja a magyar gasztronómia gazdagságát és sokszínűségét, miközben megőrzi a múlt ízeit és hagyományait.

babgulyas.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

  • 750 g füstölt csülök
  • 250 g száraz bab (éjszakára beáztatva)
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1,5 evőkanál pirospaprika
  • 3/4 teáskanál őrölt kömény
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1-2 db babérlevél
  • 2 közepes méretű sárgarépa, karikára vágva
  • 1 közepes méretű petrezselyemgyökér, karikára vágva
  • 1/2 kisebb zeller, kockára vágva
  • 1 db csípős paprika (ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál olaj

 

 

Elkészítési Mód:

  1. A csülköt alaposan tisztítsuk meg, tegyük egy nagy fazékba, és annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi. Közepes-lángon, fedő alatt főzzük puhára, körülbelül 1,5 óra alatt. A hús kihűlése után szedjük le a csontokról és vágjuk kisebb darabokra.
  2. A babot leöblítjük, egy másik fazékba tesszük, és annyi vízzel öntsük fel, hogy bőven ellepje. Közepes-lángon főzzük puhára.
  3. Egy harmadik, nagy fazékban hevítsünk olajat, dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és azonnal öntsünk rá egy kis vizet.
  4. Adjuk hozzá a főtt babot és a csülökhúst, a babérlevelet, a köményt, a sót, a borsot, a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a zellert és a csípős paprikát. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük, amíg minden összetevő megpuhul.

Tálalási Tippek:

  • Tálaljuk forrón, frissen sütött kenyérrel vagy rozskenyérrel, amely tökéletesen illik ehhez a gazdag, ízletes ételhez.
  • Egy kanál tejföllel a tetején nem csak ízletesebbé teszi a babgulyást, de szép kontrasztot is ad.
  • Friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk, ami frissességet visz az ételbe.
  • Egy pohár testes vörösbor, mint egy Cabernet Sauvignon vagy egy Merlot, kiválóan kiegészíti ezt a gazdag és mély ízvilágú ételt.

Ez a babgulyás csülökkel recept garantáltan otthonos érzést és ízletes pillanatokat hoz az étkezőasztalra, megmutatva a magyar konyha mélységeit és a hagyományaink iránti tiszteletet.

Jó étvágyat!

"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318361617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása