Minden napra egy ebéd

Ebédötletek

Ebédötletek

Szilvás gombóc

2024. március 07. - Anitep

 Magyar Konyha Kedvelt Desszertje: Szilvás gombóc

 

Ahogy a hideg idő beköszönt, egy meleg, otthonos desszertre vágyunk, amely megöleli a lelkünket és felmelegíti a szívünket. A szilvás gombóc, ez a magyar konyha klasszikus édessége, nemcsak ízével, de hagyományaival és szeretetével is megtölt bennünket. Ebben a blogposztban megosztom veletek egy egyszerű, de ínycsiklandó szilvás gombóc receptet, amelyet könnyen elkészíthettek otthon, és garantáltan örömet szereztek vele a családnak és barátoknak.

A Története

 

A szilvás gombóc mélyen gyökerezik a magyar konyha hagyományaiban. Eredetileg a paraszti konyhából származik, ahol az egyszerű alapanyagokból és a természet adta lehetőségekből kellett kihozniuk a legtöbbet. A szilvás gombóc az őszi időszak egyik legkedveltebb édessége, amely a friss szilva és a lágy tészta találkozásából születik meg, így egy igazi ízorgiát nyújtva.

szilvas_gomboc.jpg

 

Hozzávalók (4 személyre)

 

  • 10-12 db közepes méretű szilva, kimagozva
  • 150 g burgonya, megfőzve és áttörve
  • 150 g liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliacukor
  • Csipet só

Elkészítési Mód

 

  1. A Tészta Elkészítése: Egy közepes méretű edényben keverd össze a megfőzött és áttört burgonyát, a lisztet, a tojást, a vajat vagy margarint, a cukrot, a vaníliacukrot és a sót, amíg egy rugalmas, formázható tésztát nem kapsz. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet, hogy a tészta ne legyen túl lágy.

  2. A Szilvák Elkészítése: Mosd meg alaposan a szilvákat, majd vágd őket félbe, és távolítsd el a magokat. Ha szeretnéd, töltsd meg a szilvákat egy kis cukorral és fahéjjal, hogy még ízletesebbek legyenek.

  3. A Gombócok Formázása: Vedd egy kevés tésztát a tenyeredbe, nyomd laposra, majd helyezd bele egy szilvát. Formázz egy gömböt úgy, hogy a szilva teljesen be legyen burkolva a tésztával. Ismételd meg ezt a folyamatot a többi szilvával is.

  4. A Gombócok Főzése: Egy nagyobb lábasban forralj fel bő vizet, majd tedd bele a gombócokat. Főzd kb. 10-15 percig, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére. Ekkor késznek vannak.

  5. A Zsemlemorzsával Történő Forgatás: Egy másik serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsd aranybarnára. Forgasd meg benne a megfőtt gombócokat, hogy minden oldalukon egyenletesen megkapják a pirított zsemlemorzsát.

  6. Tálalás: A szilvás gombócokat melegen tálald, lehetőség szerint porcukorral megszórva vagy vaníliaöntettel.

Tálalási Tippek

 

  • A szilvás gombócokhoz kiválóan passzol egy kis tejföl vagy vaníliafagylalt.
  • Ha szereted a textúrákat, adj hozzá néhány apróra vágott diót vagy mandulát a tésztához.
  • Kísérletezz az ízekkel, és adj hozzá egy kis fahéjat vagy citromhéjat a tésztához még gazdagabb ízért.

A szilvás gombóc nemcsak egy egyszerű desszert, hanem egy olyan élmény, amely összeköti a múltat és a jelen pillanatot, és a családi örökség része is. Próbáljátok ki ezt a receptet otthon, és fedezzétek fel a szilvás gombóc varázslatos világát!

Remélem, hogy ez a recept inspiráló lesz, és sok örömet szerez majd a készítése és az elfogyasztása során!

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr10018347971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása