"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Egyserpenyős Csirkés Tészta
Az egyserpenyős csirkés tészta egy gyorsan elkészíthető, ínycsiklandó étel, amely tökéletes választás a sűrű hétköznapokon vagy akár egy hétvégi vacsorához is. Az étel gazdag ízvilágát a cajun és piri-piri fűszerek adják, amelyeket egyszerűen helyettesíthetsz otthon megtalálható hozzávalókkal, ha éppen nincsenek kéznél. A krémes mártás, az omlós csirke és a sajtos tészta harmóniája biztosan mindenkit lenyűgöz az asztalnál!
Hozzávalók:
- 2 csirkemell, felkockázva
- 2 tk cajun fűszerkeverék (helyettesíthető: 1 tk füstölt paprika, ½ tk cayenne bors, ½ tk fokhagymapor, ½ tk hagymapor, egy csipet kakukkfű és oregánó)
- 1 tk piri-piri fűszerkeverék (helyettesíthető: ½ tk chili por, ¼ tk cayenne bors, ¼ tk fokhagymapor, egy csipet füstölt paprika és őrölt bors)
- 6 tk olívaolaj (elosztva)
- 2 ek vaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 tk paradicsompüré
- 2 tk szárított zöldfűszer-keverék
- 1 tk só
- 800 ml víz (kb. 2 csésze)
- 200 g tészta
- 300 ml tejszín (főzőtejszín vagy ízlés szerint más)
- Egy marék mozzarella sajt
- Friss petrezselyem, aprítva
Elkészítés:
-
A csirke fűszerezése:
Egy tálban keverd össze a felkockázott csirkemellet a cajun és piri-piri fűszerkeverékkel (vagy azok helyettesítő keverékével), valamint 4 tk olívaolajjal. Gondoskodj róla, hogy a csirke egyenletesen bevonódjon. -
A csirke sütése:
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a maradék 2 tk olívaolajat közepesen magas hőfokon. Add hozzá a fűszerezett csirkét, és pirítsd aranybarnára. A megsült csirkét vedd ki a serpenyőből, és tedd félre. -
Az alap elkészítése:
Ugyanebben a serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd őket aranybarnára, amíg illatozni kezdenek. -
Az ízesítők hozzáadása:
Keverd bele a paradicsompürét, a szárított zöldfűszereket és a sót. Folyamatosan kevergetve főzd 2 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. -
Főzd meg a tésztát:
Öntsd fel a serpenyőt a vízzel, és forrald fel. Add hozzá a tésztát, és főzd al dentére (fogkeményre), időnként megkeverve, hogy ne ragadjon le. -
A krémes befejezés:
Amikor a tészta megfőtt, csökkentsd a hőfokot, és keverd bele a tejszínt. Tedd vissza a megpirított csirkedarabokat a serpenyőbe. -
Sajtos zárás:
Add hozzá a mozzarellát, és keverd el, amíg teljesen felolvad és egységes állagot nem kap a mártás. -
Tálalás:
Szórd meg az ételt friss petrezselyemmel, és forrón tálald.
Tippek és trükkök:
- Fűszerezési variációk: Ha szereted a csípősebbet, adj hozzá több piri-piri vagy cajun fűszerkeveréket.
- Csirke sütése: Ügyelj arra, hogy a csirkedarabok egyenletes méretűek legyenek, hogy egyformán süljenek.
- Krém választás: A főzőtejszín könnyebb, míg a habtejszín gazdagabb ízt ad az ételnek.
- Mozzarella olvasztása: Ha a sajt nem olvad meg azonnal, fedd le a serpenyőt 1-2 percre.
- Friss fűszerek: A petrezselyem frissességet kölcsönöz az ételnek, de helyettesítheted bazsalikommal vagy korianderrel is.
Miért érdemes elkészíteni?
Ez az étel nemcsak finom, hanem rendkívül praktikus is, hiszen egy serpenyőben készül, így minimális a mosogatnivaló. A fűszerek különleges ízt adnak az ételnek, ugyanakkor otthon is könnyedén elkészíthetők alternatívákkal. Ideális választás mind családi vacsorára, mind egy gyors ebédre. Próbáld ki, és élvezd az ízek harmóniáját! 😊
"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Csatlakozz hozzánk Facebookon további ebédötletkért!
Jó étvágyat hozzá, és ne felejtsd el megosztani ezt a receptet másokkal is, ha tetszett! 😊