"Ebédötletek" - Mert minden nap megérdemel egy különleges fogást.
Baconos marhahústekercs fokhagymás burgonyával
A baconos marhahústekercs egy igazán különleges étel, ami tökéletes választás lehet bármely családi vagy baráti összejövetelhez. Az omlós marhahús, a sós bacon és a gazdag fűszerek kombinációja minden falatban egy újabb ínycsiklandó élményt nyújt. Az elkészítése egyszerű, mégis olyan ízeket varázsolhatunk a tányérra, amelyek biztosan lenyűgözik majd a vendégeinket. Ha szereted a húsos, fűszeres ételeket, akkor ez a recept biztosan a kedvenced lesz!
Hozzávalók (6-8 adag)
Marhahústekercshez:
- 900 g darált marhahús
- 2 tojás
- 120 g zsemlemorzsa
- 100 ml tej
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál szárított fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 120 g cheddar sajt (reszelve)
- 1 hagyma (apróra vágva)
- 5 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 kaliforniai paprika (kockázva)
- 6-8 gomba (szeletelve)
- 20 csík bacon
- Olívaolaj
Burgonyához:
- 5-6 burgonya (szeletelve)
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál oregánó
- 60 g parmezán sajt (reszelve)
Mázhoz:
- 3 evőkanál ketchup
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szőlőecet
- 2 evőkanál méz
Elkészítés
-
Marhahús keverése: Egy tálban keverd össze a darált húst, tojásokat, zsemlemorzsát, tejet, paprikát, fokhagymát és oregánót. Alaposan dolgozd össze, majd nyújtsd ki sütőpapírra téglalap alakban.
-
Zöldségek pirítása: Kevés olívaolajon pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, paprikát és gombát, amíg megpuhulnak és kissé karamellizálódnak.
-
Töltelék: A húslapot szórd meg reszelt cheddarral, és egyenletesen halmozd rá a pirított zöldségeket. Óvatosan tekerd fel a húst a sütőpapír segítségével.
-
Bacon borítás: Fektesd le a bacon szeleteket kissé átfedve, és csavard bele a tekercset. Tedd egy tepsibe, alufóliába csomagolva, és süsd 180°C-on 1 órán át.
-
Fokhagymás burgonya: A burgonyát keverd össze reszelt fokhagymával, olívaolajjal, sóval, borssal, oregánóval és parmezán sajttal. Oszlasd el egy tepsiben, és süsd aranybarnára (kb. 40 perc).
-
Máz és utósütés: Keverd össze a máz hozzávalóit, kend a tekercsre, és süsd még 7-10 percig fólia nélkül.
-
Tálalás: Szeleteld fel a tekercset, és kínáld a ropogós burgonyával. Friss zöldsalátával vagy paradicsommal tálalhatod.
Miért érdemes elkészíteni?
Ez a fogás gazdag ízeket, ropogós textúrát és melegséget hoz az asztalra. Különleges, mégis egyszerűen elkészíthető, tökéletes választás családi vacsorákra vagy ünnepi alkalmakra!